Πεζόδρομος η Πανεπιστημίου

Προχωρά η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου - Ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Αθήνα: Μία άλλη πόλη είναι εφικτή»
Ξεχωριστός φορέας με επικεφαλής την ΤΡΑΜ ΑΕ, θα αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου έργου της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο είναι εφικτό να υλοποιηθεί έως το 2014. Το έργο, προϋπολογισμού περί τα β¬180 εκατ. προβλέπει τη δημιουργία μίας γραμμικής πλατείας πλάτους 40 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος έως την Ομόνοια, η οποία θα διακόπτεται μόνο στις οδούς Αμερικής και Εμμ. Μπενάκη.
Η κυκλοφοριακή ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της κίνησης από
τη Συγγρού προς βορρά μέσα από τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ και η λεωφ. Πειραιώς θα σταματά στην πλατεία Ομονοίας.
Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι όψεις των κτιρίων να προστατεύονται όχι μόνο στην περίπτωση που έχουν ξεπεράσει το όριο των 100 ετών, αλλά και των 50.
Το έργο της μελέτης έχει αναλάβει ομάδα υπό τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Πάνο Τουρνικιώτη, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ) και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που θα προκηρύξει σύντομα τον διεθνή διαγωνισμό.
Η ομάδα των μελετητών έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, που εντοπίζουν τις πολεοδομικές, κοινωνικές, οικονομικές και αρχιτεκτονικές επιπτώσεις, τις οποίες θα έχει η κατάργηση μίας τόσο βασικής αρτηρίας της πόλης και η μετατροπή της σε άξονα σύνδεσης του αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Ακρόπολης.
Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε σε ημερίδα με τίτλο «Αθήνα: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή», που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι τέσσερις βασικοί άξονες της εκδήλωσης αφορούν την περιοχή Γεράνι, την ανασυγκρότηση του Κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, τη σύνδεση του κέντρου με τα Άνω και τα Κάτω Πατήσια καθώς και την πολεοδομική ανασύνθεση της κεντρικότητας. 

AΠΕ

Σχόλια