ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΨΗΦΙΣΜΑ

Κατηγορηματικό «όχι» της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συγχωνεύσεις σχολείων
-Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των φορέων της Καρδίτσας, οι οποίοι του επέδωσαν το ψήφισμα του συλλαλητηρίου κατά των συγχωνεύσεων
-Β. Τσιάκος: «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι το ολιγοθέσια σχολεία αλλά η υποχρηματοδότηση της παιδείας – δεν δίνουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο…»
-Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου της Καρδίτσας

Το κατηγορηματικό «όχι» της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συγχωνεύσεις σχολείων.. χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων και της τοπικής κοινωνίας επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στους εκπροσώπους των φορέων της Καρδίτσας που τον επισκέφθηκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για να του επιδώσουν το ψήφισμα του σημερινού συλλαλητηρίου εναντίον των συγχωνεύσεων σχολείων.
«Ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή πήραμε από την αρχή καθαρή θέση εναντίον των καταργήσεων σχολείων κι αφού μιλήσαμε με δημάρχους, εκπροσώπους φορέων, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές απ’ ολόκληρη την Θεσσαλία. Την θέση αυτή εξέθεσα προσωπικά στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διά Βίου Μάθηση. Την ίδια θέση επανέλαβε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολείων», δήλωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει τα σχολικά έργα που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και τάχθηκε υπέρ
-«Της μείωσης του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα κι όχι του «στριμώγματος» των μαθητών σε πληθωρικά τμήματα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.
-Της αναβάθμισης της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.
-Της υποστήριξης και όχι της ταλαιπωρίας των μαθητών που θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολειό και στη συνέχεια στο σπίτι τους».

Το ξεκάθαρο «όχι» της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων είχε διατυπώσει νωρίτερα, από το βήμα του συλλαλητηρίου που έγινε στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.
Ο κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια δημιουργίας συνενόχων στο σχέδιο αποψίλωσης της υπαίθρου, ζητά τη γνώμη μας για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Όμως όλοι ξέρουμε πως οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Άραγε πιστεύει κανείς σε αυτή τη χώρα, ότι τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης είναι τα ολιγοθέσια σχολεία που λειτουργούν στα χωριά μας; Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αν πραγματικά θέλει να αναβαθμίσει την εκπαίδευση, θα πρέπει να πάρει θέση, στα παρακάτω σημαντικά κατά τη γνώμη μας θέματα:
- Την υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, αφού το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία κυμαίνεται στο 2,7%, όταν άλλα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 5%.
- Την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, κιμωλίες κ.α.
- Τα απαρχαιωμένα αναλυτικά προγράμματα.
- Τα κακογραμμένα και με λάθη βιβλία.
- Την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Υπάρχουν σχολειά που στεγάζονται σε πυλωτές πολυκατοικιών, με παντελή έλλειψη χώρου για τον προαυλισμό των παιδιών.

Αυτά είναι μερικά από τα ουσιαστικά προβλήματα, που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση των παιδιών μας. Όμως, όταν μοναδικός γνώμονας του υπουργείου παιδείας είναι η εξοικονόμηση πόρων και όχι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τότε προκύπτει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων.
Θα ήθελα να τονίσω προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία, κάτι που φαίνεται να ξεχνά: Τα αριθμητικά δεδομένα δεν μπορεί να είναι κυρίαρχα, σε μια λογική συγχωνεύσεων η οποία θα είχε ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Πρωτίστως πρέπει να λαμβάνονται υπ όψη οι γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής, οι κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι κτιριακές υποδομές και η βούληση των γονέων που εξ ορισμού ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους.
Με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων που ετοιμάζονται, το κόστος των μετακινήσεων των μαθητών που είναι ήδη πολύ μεγάλο, θα εκτοξευθεί στα ύψη.
Το κόστος αυτό ποιος θα το αναλάβει; Η κεντρική κυβέρνηση η οποία δεν διαθέτει επαρκείς πόρους, ούτε για τη θέρμανση των σχολείων; Πολύ φοβάμαι ότι ο απώτερος στόχος είναι το κόστος να φορτωθεί στους οικείους δήμους και στους γονείς των μαθητών.
Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω πως η αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ριζικά αντίθετη σε κάθε συγχώνευση και κατάργηση, που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας.
Σχολικά συγκροτήματα τύπου «Γκράβας» έχουν αποτύχει και δεν έχουν καμία εκπαιδευτική λογική».


ΨΗΦΙΣΜΑ

Της Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας για την Κατάργηση Σχολικών μονάδων
στην περιοχή της Καρδίτσας

Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Τετάρτη 9/3/2011 στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στην Καρδίτσα Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, εκπρόσωποι Φορέων

Διαπιστώνουμε:

Η απόφαση της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις & καταργήσεις μεγάλου αριθμού σχολικών μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών της α΄/θμιας και β΄/θμιας εκπαίδευσης, βάζει σε ταλαιπωρία τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Το κόστος της μεταφοράς θα βαρύνει πρωτίστως τις οικογένειες σε περίοδο που τα εισοδήματα έχουν υποστεί μεγάλη μείωση λόγω της κρίσης και των μέτρων που έχουν παρθεί.
Οι Δήμοι είναι σίγουρο ότι θα αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος μεταφοράς λόγω έλλειψης πόρων.
Οι αποφάσεις για τμήματα με 25-30 μαθητές , για δραματικό περιορισμό των διορισμών, οι ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές θα έχουν δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών μας, θα αυξηθεί η σχολική διαρροή ιδιαίτερα στην Περιφέρεια.

Δηλώνουμε:

Την πλήρη αντίθεσή μας στην υλοποίηση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των σχολικών μονάδων που έχουν δρομολογηθεί με εισηγήσεις Τοπικών και Περιφερειακών υπηρεσιακών παραγόντων χωρίς να ερωτηθούν οι Τοπικές Κοινωνίες. Αυτήν την παιδαγωγική πολιτική την απορρίπτουμε.

Απαιτούμε:
Η Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πολιτική που έχει δρομολογήσει.
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν ουσιαστικό διάλογο και καθολική αποδοχή πράγμα που δεν ισχύει σήμερα με τις μεθοδεύσεις που γίνονται.

Διεκδικούμε:
1.Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χωρίς φραγμούς και φυλετικές διακρίσεις
2.Σε καμία τάξη να μην υπάρχουν πάνω από 20 μαθητές
3.Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή
4.Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των Σχολικών Επιτροπών. Να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και να αυξηθούν στα επίπεδα του 2009 τα χρήματα για τη συντήρηση των σχολείων.
5.Να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες με πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητα, βιβλίων κ.λ.π.
6.Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης για τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών.
7.Εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί:
  • Στην Κυβέρνηση – Υπουργείο Παιδείας
  • Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας
  • Κόμματα
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο

Καρδίτσα 9/3/2011





Σχόλια