Μ. Γιαννάκης: Σε αποσύνθεση η κρατική μηχανή, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

Στην κατεύθυνση της πρόληψης των πυρκαγιών στρέφει την προσοχή της κυβέρνησης ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη.
Ο Μιχάλης Γιαννάκης στην ερώτησή του καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης και σημειώνει ότι «όπως ομολογεί η κυβέρνηση η νέα κυβερνητική δομή πάγωσε την χρηματοδότηση των έργων που είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία με την 1976/10.09.2010 Υπουργική Απόφαση». Σε άλλη αποστροφή της ερώτησης, ο Μιχάλης Γιαννάκης σημειώνει ότι ... η Βοιωτία έχει υποστεί τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν και καλεί την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία σχετικά με τις αντιπυρικές ζώνες και την δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος για το 2011 στο νομό Βοιωτίας ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή που μπορούν να θέσουν σε πύρινη απειλή τον φυσικό πλούτο του νομού Βοιωτίας.
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε αντίστοιχες ερωτήσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αρκετό καιρό πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να προετοιμαστεί έγκαιρα η κρατική μηχανή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2011


ΘΕΜΑ: «Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου και Μέτρα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών»


Κύριοι Υπουργοί,

Ο νομός Βοιωτίας βίωσε τραυματικές εμπειρίες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2007 στους πρόποδες της Πάρνηθας και εντός των ορίων του νέου Καλλικρατικού Δήμου Τανάγρας που επαναλήφθηκαν το 2008, την πύρινη λαίλαπα στον Δήμο Αλιάρτου το ίδιο έτος και η οικολογική καταστροφή στον Άγιο Βασίλειο του Δήμου Θηβαίων, όπου καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα άγριας βλάστησης και κατέστρεψαν ένα απείρου κάλλους τοπίο, το 2010, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές του νομού Βοιωτίας.

Απέναντι στην πύρινη απειλή, είναι δεδομένο ότι ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να λειτουργεί προληπτικά, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με καταγγελίες υπηρεσιακών παραγόντων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει λειτουργήσει παρελκυστικά, αφού δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες εργασίες για την συντήρηση των δασικών δρόμων –αντιπυρικών λωρίδων, την συντήρηση των υδατοδεξαμενών, τη συντήρηση πυροφυλακείων και τους καθαρισμούς των δασών, σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2011. Παράλληλα, η νέα κυβερνητική δομή, βάσει του ΠΔ 188/2009 του Πρωθυπουργού για την διάρθρωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατ’ ομολογία της κυβέρνησης, πάγωσε την χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την 1976/Β/10.09.2010 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Επιπλέον, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν το 40% αλλά και οι ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής που απειλούν την επανάληψη των ελλείψεων της ΕΛ.ΑΣ στο Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα, σε πλήρη αβεβαιότητα βρίσκονται οι εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες αφού, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ουδείς γνωρίζει πως και πότε θα καλυφθεί η επάρκεια προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επειδή είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρική περιόδου, έχει παραγκωνίσει τόσο το σκέλος της πρόληψης όσο και το σκέλος της καταστολής των πυρκαγιών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Πότε θα υπογραφεί η νέα Υπουργική απόφαση που θα τροποποιεί την 1976/10.09.2010 Απόφαση ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων καθώς και τα έργα αποκατάστασης;
-Ποια ποσά έχουν διατεθεί για την συντήρηση των δασικών δρόμων – αντιπυρικών λωρίδων, την συντήρηση των υδατοδεξαμενών, τη συντήρηση πυροφυλακείων και τους καθαρισμούς των δασών στο νομό Βοιωτίας; Πόσα από αυτά έχουν εκταμιευθεί;
-Πόσοι εποχικοί πυροσβέστες θα απασχοληθούν στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Βοιωτίας; Με ποιες διαδικασίες θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις; Είναι επαρκής η πυροσβεστική δύναμη και η υλικοτεχνική υποδομή για το νομό Βοιωτίας, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια