Καραβιές μεταναστών από Λιβύη στην Ιταλία

Πλοιάρια γεμάτα μετανάστες που διέφυγαν από τη Λιβύη αρχίζουν να φτάνουν στη νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να οδηγείται στα όρια ασφυξίας η κατάσταση στους εκεί καταυλισμούς υποδοχής που ήδη φιλοξενούν χιλιάδες μετανάστες από την Τυνησία.

Από τον περασμένο Ιανουαρίου, τουλάχιστον 15.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο νησάκι της Λαμπεντούζα. Πολλές χιλιάδες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα, ωστόσο στο νησί παραμένουν πάνω από 5.000.
«Μέχρι σήμερα οι μόνοι μετανάστες που είχαν φτάσει στη ..
Λαμπεντούζα ήταν Τυνήσιοι», δήλωσε η Λάουρα Μπολντρίνι, εκπρόσωπος της αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Είναι η πρώτη βάρκα που έρχεται από τη Λιβύη» πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη σε πλοιάριο που κατέπλευσε τη νύχτα του Σαββάτου, συνοδευόμενο από σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, στο μικρό νησάκι Λινόζα, 50 χλμ βόρεια της Λαμπεντούζα. Στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες.

Οι αρχές δηλώνουν πως μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται πολλά ακόμη πλοιάρια από τη Λιβύη, με εκατοντάδες άτομα το καθένα. Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα - η οποία απέχει μόλις 160 χλμ από τις ακτές της Τυνησίας - ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια γιατί οι υποδομές του νησιού του δεν επαρκούν, ενώ οι κάτοικοι φοβούνται την εκδήλωση επιδημιών στους καταυλισμούς.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=59268950#

Σχόλια