Συνάντηση Σαμαρά με πρωθυπουργό Ιρλανδίας

Ο  Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με το νικητή των εκλογών της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που διεξάγεται στο Ελσίνκι.
Η συνάντηση των δύο αρχηγών διήρκεσε περίπου μισή ώρα και όπως έλεγε το επιτελείο του κ. Σαμαρά «ήταν σε εξαιρετικά καλό κλίμα». Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο δεύτερος ηγέτης με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Κένι μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Ο κ. Σαμαράς συνεχάρη τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας για τη νίκη του και συζήτησε μαζί του για τα κοινά προβλήματα των δύο χωρών και το μνημόνιο, για το οποίο συμφώνησαν ότι «δεν λύνει τα προβλήματα των χωρών τους».
Συμφώνησαν επίσης ότι Ελλάδα και Ιρλανδία έχουν παραπλήσιες πορείες λόγω της υπαγωγής τους στον μηχανισμό στήριξης και κοινά προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάγκη ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ των χαμηλών φορολογικών συντελεστών και υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δημοσίου χρέους με παράλληλη μείωση του επιτοκίου.
Ο κ. Κένι έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να διαπραγματευθεί την αλλαγή του μνημονίου, κάτι το οποίο προτείνει για την χώρα μας και ο κ. Σαμαράς. «Η Ιρλανδία», σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, «έχει διαπιστώσει την ανάγκη να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που στην χώρα μας ακόμη δεν έχει γίνει».
Μετά τη συνάντηση που έγινε σε θερμό κλίμα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Είχα τη χαρά να συζητήσω με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας τον κ. Έντα Κένι και να τον συγχαρώ για τη μεγάλη εκλογική του νίκη. Οι δυο χώρες μας αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Και οι δυο χώρες μας αντιμετωπίζουν από ένα Μνημόνιο, το οποίο δε λύνει τα προβλήματά τους. Η Ιρλανδία, όμως, έβαλε μπροστά για Ανάπτυξη. Ξεκίνησε τη μάχη της. Εμείς έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δεν έχουμε καν ξεκινήσει τη δική μας μάχη για Ανάπτυξη. Εύχομαι αυτό να γίνει γρήγορα. Άλλη λύση δεν υπάρχει»
Το απόγευμα άρχισε και η σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ στην οποία συμμετέχουν 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ απουσιάζει ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Σχόλια