Θα φτιάξουν 700.000 βίλες για να μας σώσουν!!!

Τρελά σενάρια για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου
(φωτο Βήμα)
Τρικυμία εν κρανίω για την κυβέρνηση και ειδικά για το οικονομικό επιτελείο, σε ότι αφορά τη δέσμευση που έχουν αναλάβει προς την τρόικα για τα 50 δισ. από αξιοποίηση ακινήτων και αποκρατικοποιήσεις. Τα σενάρια που διαρρέει το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν πλέον πάρει μυθικές διαστάσεις. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να πει τι πραγματικά σκέφτονται να κάνουν. Κανένα σχέδιο, ρίχνουν άδεια να πιάσουν γεμάτα και δεν ακούνε τις φωνές της αγοράς που λένε ότι είναι.... αδύνατο να εισπράξουν τόσα χρήματα αν δεν πουλήσουν. Σε αντίθεση δηλαδή με όσα λέει ο πρωθυπουργός. Τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες είναι απίστευτα. Τελευταίο αυτό του Βήματος για την κατασκευή 700.000 εξοχικών κατοικιών την επόμενη 7ετία σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Προφανώς η δημοσίευση του άρθρου αυτού έχει συγκεκριμένο στόχο, κάποιοι να τα οικονομήσουν και πάλι, να πάρει αξία η περιουσία τους και στο τέλος να μη γίνει απολύτως τίποτε.
Εκτός από το γεγονός ότι κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας τέτοια σενάρια αφού η Ελλάδα είναι αδύνατο να χτίζει 70.000 εξοχικά το χρόνο, το ερώτημα είναι που θα βρεθούν αγοραστές. Γιατί δηλαδή οι ξένοι να έλθουν στην Ελλάδα όταν μπορούν να πάνε στα γειτονικά παράλια και να αγοράσουν με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό καινούργια σπίτια. Μάλιστα, το 2008 πάνω από 10.500 Ελληνες πήγαν κι αγόρασαν εξοχικό στην Τουρκία αντί για τη χώρα τους ακριβώς διότι οι τιμές είναι χαμηλές ενώ σου κάνουν και… τεμενάδες για να σε προσελκύσουν.
Εδώ γραφειοκρατία, υπερβολικοί φόροι, λαμογιές των εργολάβων, γρηγορόσημα στην πολεοδομία κ.λπ. Είναι λοιπόν επιστημονική φαντασία το σενάριο αυτό και προφανώς έχει συγκεκριμένη στόχευση.
Διαρρέουν επίσης ότι θα φτιάξουν εταιρεία ακινήτων με όλη την περιουσία του Δημοσίου, θα την εισάγουν στο Χρηματιστήριο και αφού πουλήσουν ένα μέροςτων μετοχών θα εισπράξουν πολλά δις. Ετσι όμως οι ξένοι θα έχουν βάλει χέρι στην ιδιοκτησία των ακινήτων, γεγονός που το απορρίπτει ο κ. Παπανδρέου (ποιος τον πιστεύει δεν ξέρουμε). Από την άλλη, γιατί οι ξένοι να αγοράσουν μετοχές; Για ακίνητα που ούτε καν το δημόσιο γνωρίζει πώς θα αξιοποιήσει; Για μια μελλοντική, ασαφή και θολή εκμετάλλευση κι ακόμη πιο ασαφή είσπραξη εσόδων; Αλλά λόγια να αγαπιώμαστε δηλαδή.
Λένε επίσης ότι θα πάνε σε διεθνείς διαγωνισμούς για αξιοποίηση ακινήτων φιλέτων, σε παραλίες κι όχι μόνο. Ακόμη κι ο πιο άσχετος στην αγορά ακινήτων γνωρίζει ότι ένας διαγωνισμός για να “τρέξει”, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, να κατακυρωθεί κ.λπ. θα πρέπει να περάσει ένας χρόνο και βάλε. Αλλα δύο τρία χρόνια για να γίνουν οι αναπτύξεις και ίσως αρχίσουν να τρέχουν κάποια ενοίκια στα κρατικά ταμεία. Μα είναι ελάχιστα τα ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φιλέτο του Αντιρίου, μια έκταση πάνω από 200 στρέμματα στην παραλία, δίπλα στη γέφυρα, υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν καμιά 45αριά εκατομμύρια ευρώ. Τι 10 και 20 δισ. ευρώ δηλαδή που ονειρεύονται.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και διαρροές για το τι θα γίνει. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά και στο τέλος να μην κάνει τίποτε άλλο παρά ξεπούλημα. Αυτό που ζητούν οι Γερμανοί επιτακτικά. Να πουλήσουμε ακίνητα. Και καλά να το κάνουμε, αλλά έναντι πινακίου φακής; Διότι, απ’ ότι λέγεται η κτηματαγορά είναι τόσο χάλια φέτος που δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν υψηλές τιμές.
Στο σενάριο της αναβολής των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ, το Ταμιευτήριο και ο ΟΠΑΠ, προσανατολίζονται στην κυβέρνηση καθώς οι αποτιμήσεις είναι τόσο χαμηλές που αν πουλήσουν τώρα θα τους περιμένει… ειδικό δικαστήριο.
Επομένως, μάλλον με “πράσινα άλογα” μοιάζουν οι υποσχέσεις για τα 50 δισ. Εκτός κι αν η κυβέρνηση έχει κάποιο κρυφό σχέδιο που εμείς δε μπορούμε να συλλάβουμε.

http://www.antinews.gr/2011/03/28/93597/

Σχόλια