"Τσεκούρι" μισθών 40% και απολύσεις στο δημόσιο!

Το «πανηγύρι» για τον «θρίαμβο» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών «έσβησε» σε λίγα 24ωρα, καθώς η κυβέρνηση καλείται τώρα να προετοιμάσει το δικό της «πακέτο»… παροχών στην Άνγκελα Μέρκελ.
Η νέα «θεραπεία-σοκ» για την οικονομία, που κάνει τα μέτρα του 2010 να φαντάζουν παιδικό παιχνίδι, περιλαμβάνει δραματικές περικοπές μισθών έως 40% και απασχόλησης στο Δημόσιο, βαρύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλά και επώδυνες περικοπές στα επιδόματα των ασθενέστερων, περιλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σαστισμένο και το ίδιο μπροστά στην παταγώδη αποτυχία...

της «συνταγής» του στην Ελλάδα, αφιερώνει ειδικό ένθετο στην τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, για να… απολογηθεί για τις τεράστιες αστοχίες του προγράμματος, που θα υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα εξοικονόμησης 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2014, τα οποία ούτε καν διανοούνταν οι «μάγοι» του Ταμείου, όταν ενέκριναν το αρχικό πρόγραμμα του ελληνικού Μνημονίου.

Πρόκειται για έναν στόχο που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, γι' αυτό και ουδείς σοβαρός παρατηρητής διεθνώς πείθεται ότι μπορεί έστω και με μια μικρή απόκλιση να επιτευχθεί: Ο στόχος του 8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 18,5 δισ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στους δύο γύρους πρόσθετων μέτρων για το 2011, που συνολικά ανεβάζουν την επιδιωκόμενη δημοσιονομική διόρθωση της περιόδου 2011-2014 στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ - προφανώς ορισμένοι πιστεύουν ότι τα δισεκατομμύρια είναι «στραγάλια», μπροστά στον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας!

Αυτή η ασύλληπτων διαστάσεων επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, που καθιστά το ελληνικό πρόγραμμα-σοκ το πιο εκτεταμένο της παγκόσμιας Ιστορίας, θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε μια ήδη ημιθανή οικονομία, που «αιμορραγεί» με απροσδόκητα γρήγορους ρυθμούς: Η ανεργία εκτινάχθηκε ήδη στο τέλος του 2010 στο 14,2% και πλέον οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, που άλλοτε φαίνονταν καταστροφολογικές, μιλώντας για ανεργία που θα ξεπεράσει και το 20%. Ο ρυθμός της ύφεσης έφθασε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 6,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2010, ενώ η τεράστια αύξηση των δεικτών ασφυξίας (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές) τους πρώτους μήνες του 2011 καταδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου καταστροφή του μικρομεσαίου παραγωγικού ιστού της οικονομίας.

Σε αυτήν την οικονομία, οι μαθητευόμενοι μάγοι του οικονομικού επιτελείου ετοιμάζονται να επιβάλουν μέτρα ανεπανόρθωτου κλονισμού της τελικής ζήτησης, όπως:

• Νέα τεράστια μείωση αμοιβών στο Δημόσιο, που ίσως να φθάσει και το 40% με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, μετατρέποντας ακόμη και τους «προνομιούχους» δημοσίους υπαλλήλους σε τάξη νεόπτωχων. Παράλληλα, ο στόχος για εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ετησίως, με μείωση της απασχόλησης μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογεί η αναλογία ένα προς πέντε σε προσλήψεις-αποχωρήσεις, δείχνει με σαφήνεια την κατεύθυνση προς την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο (απολύσεις) και την απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

• Για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, εκτός από τις μισθολογικές περικοπές, η «τρόικα» ζητεί νέες μεγάλες αναπροσαρμογές στα τιμολόγια, που θα πέσουν και πάλι στους ασθενέστερους. Βαρύ πλήγμα, που θα ανεβάσει στα 3.000 ευρώ το ετήσιο κόστος θέρμανσης για τις ελληνικές οικογένειες, θα φέρει ο διπλασιασμός από το φθινόπωρο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της εξίσωσης φόρων με το πετρέλαιο κίνησης. Νέοι έμμεσοι φόροι, όπως αυτοί που σχεδιάζεται να επιβληθούν ακόμη και στα αναψυκτικά και τους χυμούς, θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

• Εξαιρετικά επώδυνη για τους ασθενέστερους θα είναι η μαζική περικοπή κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, τα οποία θα καταβάλλονται πλέον κατόπιν εισοδηματικών ελέγχων. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, που θα περικοπούν ή και θα κοπούν εντελώς για μια σημαντική κατηγορία ανέργων, που μπορεί με άλλα εισοδήματα να καλύπτουν το όριο της φτώχειας (6.500 ευρώ το άτομο, 13.000 για τετραμελή οικογένεια).

• Στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, οι μεταρρυθμίσεις που «μαγειρεύονται» αυτήν την περίοδο στην Πλατεία Συντάγματος οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις φόρων, οι οποίες και πάλι θα επιβαρύνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες της μεσαίας τάξης. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές στις πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Κι όμως, πάμε για ελεγχόμενη
χρεοκοπία!

Η τραγική ειρωνεία για τους πολίτες που θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ότι τα μέτρα λαμβάνονται για την αποφυγή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας (αναδιάρθρωση χρέους), την οποία όμως όλοι στην Ευρώπη θεωρούν εξαιρετικά πιθανή για την Ελλάδα. Η χώρα δεν θα μπορέσει, πιθανότατα, να επιτύχει τον στόχο της επανόδου στις αγορές το 2012, όπως προέβλεπε το πανταχόθεν διαψευδόμενο Μνημόνιο, αλλά θα χρειασθεί «ενέσεις» έως και 27 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν χωρίς πρόσθετους όρους, αλλά διαψεύδεται από τις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, όπου ευθέως γίνεται λόγος για χρηματοδοτήσει με «strict conditionality», δηλαδή με αυστηρούς όρους και επιτήρηση.

Το 2013, όμως, τα ψέματα τελειώνουν, καθώς λήγει το Μνημόνιο και σταματούν οι «ενέσεις» από το EFSF. Στη θέση του δημιουργείται ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), από τον οποίο θα πρέπει να ζητήσει νέο δάνειο η χώρα για να μη χρεοκοπήσει. Το δάνειο θα δοθεί, αλλά απαράβατος όρος για τη χορήγησή του, όπως υπενθύμισε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, θα πρέπει να είναι ο αυστηρός έλεγχος της φερεγγυότητας της Ελλάδας από το ΔΝΤ. Αν κριθεί, όπως είναι το πιθανότερο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί βιώσιμα να εξυπηρετήσει το χρέος της, πριν δοθεί το νέο δάνειο του ESM θα πρέπει να «κουρευτούν» οι ιδιώτες πιστωτές τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δηλαδή, ύστερα από όλα αυτά τα μέτρα, δεν θα έχουμε αποφύγει την ελεγχόμενη χρεοκοπία! 

Παρόν 

http://citypress-gr.blogspot.com/2011/03/40.html

Σχόλια