Θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά o Μπερλουσκόνι;

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία μετά την παραπομπή του πρωθυπουργού σε δίκη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και εκπόρνευση ανηλίκου

Η δικαστικός του Μιλάνου Κριστίνα Ντι Τσένσο θεωρεί δεδομένο ότι στο πλαίσιο των περιβόητων bunga-bunga πάρτι στη βίλα Άρκορε, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε σεξουαλικές επαφές με την τότε 17χρονη Μαροκινή Ρούμπι Καρίμα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ουδέποτε έχει έλθει σε σεξουαλική επαφή με τη νεαρή, πόσο μάλλον να την πληρώσει για να κοιμηθεί μαζί του.
Όταν η νεαρή συνελήφθη με την κατηγορία της κλοπής ο καβαλιέρε τηλεφώνησε προσωπικά στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη. Σαφή κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνουν εδώ οι εισαγγελείς.
Τι αποκαλύπτει η Ρούμπι

Εδώ και μήνες ο ιταλικός τύπος, όχι μόνον ο κίτρινος, ασχολούνται με τα περιβόητα πάρτι που διοργανώνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε βίλες του στο Μιλάνο και τη Σαρδηνία, με τη συμμετοχή, πολλές φορές, και ξένων πολιτικών. Οι Ιταλοί αποκαλούν τα πάρτι bunga-bunga, η λαϊκή έκφραση για τα μαζικά όργια. Σε συνέντευξή της τον Ιανουάριο η νεαρή Ρούμπι είχε παραδεχθεί ότι είχε λάβει χρήματα από τον Ιταλό πρωθυπουργό για να παραβρεθεί σε πάρτι του. Ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την ίδια, της ζήτησε και bunga-bunga, είπε προς το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.
O Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο πρωθυπουργό που είχε ποτέ η Ιταλία, έχει κερδίσει πολλές φορές στο παρελθόν δικαστικές μάχες. Ως επί τον πλείστον όμως αφορούσαν υποθέσεις φοροδιαφυγής ή δωροδοκίας από την εποχή που ήταν επιχειρηματίας και δεν είχε ασχοληθεί ακόμη με την πολιτική.
Θα υπάρξει «εύλογο κώλυμα»;

Από πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του ΜπερλουσκόνιΑρχές του χρόνου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης απεφάνθη ότι το λεγόμενο «εύλογο κώλυμα» που επέτρεπε στον Ιταλό πρωθυπουργό να μην παρίσταται στις δίκες παίρνοντας αναβολή μέχρι 18 μήνες, λόγω των κυβερνητικών του υποχρεώσεων, θα πρέπει να αξιολογείται κάθε φορά από τους δικαστές. Το μεγάλο ερώτημα τώρα λοιπόν είναι εάν θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 6 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση οι συνήγοροί του αναμένεται να εφεσιβάλουν την έναρξη της διαδικασίας.
Η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου άλλωστε αφήνει ανοιχτά πολλά παραθυράκια. Εάν συντρέχουν "θεμιτοί λόγοι" για να μην καταθέσει ο κατηγορούμενος πρωθυπουργός, τότε η δίκη μπορεί να αναβληθεί.
Στο κοινοβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός διαθέτει πλέον οριακή πλειοψηφία. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο κατάφερε να περάσει επιτυχώς τις νέες προτάσεις μομφής σε Γερουσία και Κοινοβούλιο. Εδώ και εβδομάδες εντείνεται στην Ιταλία η φημολογία για πρόωρες εκλογές. Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες Ιταλοί, κυρίως γυναίκες, διαδήλωσαν στους δρόμους 200 και πλέον ιταλικών πόλεων. Με συνθήματα όπως «η Ιταλία δεν είναι οίκος ανοχής», ζήτησαν την άμεση παραίτηση του καβαλιέρε.
Bernd Riegert / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6440343,00.html

Σχόλια