Απεβίωσε ο Μιλτιάδης Έβερτ


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.
Την είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.
O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, από τη Φραγκφούρτη όπου βρίσκεται, μόλις πληροφορήθηκε για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Μόλις πληροφορήθηκα, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκομαι, τη  θλιβερή είδηση για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Ενός Αγωνιστή της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας.
Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής!
Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα.
Στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».
Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου του 1939. Φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην Πληροφορική.
Εργάστηκε ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και υπήρξε οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς επίσης και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε το 1957 όταν έγινε μέλος της νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ το 1963 ανέλαβε τη διοίκηση της νεολαίας (ΕΡΕΝ).
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΝΔ. Εξελέγη βουλευτής της Α’ Αθηνών στις εκλογές του 1974 και δύο χρόνια αργότερα ορκίστηκε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση στην οποία υπηρέτησε ως το 1977.
Από το 1977 ως το 1980 υπηρέτησε ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας ενώ από το 1980 ως το 1981 υπήρξε υπουργός Οικονομικών.
Εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων το 1986 με ποσοστό 54,5%. Υπηρέτησε στο αξίωμα αυτό ως τις 3 Μαΐου του 1989, όταν παραιτήθηκε για να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές. Κατά τη δημαρχία του ιδρύθηκε ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, ο “Αθήνα 9,84″.
Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1990 εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Νέα Αθήνα” του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος είχε στηριχθεί από τη ΝΔ. Από το 1990 ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από όπου παραιτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1991.
Μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ το 1993 και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ επικρατώντας του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Παρέμεινε πρόεδρος της ΝΔ μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου εξελέγη νέος πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009 αποχώρησε από την πολιτική.
Είχε συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως: “Καραμανλής, ο Αναμορφωτής”, “Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται”, “Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή”.
Ήταν πρώην πρωταθλητής ιστιοπλοΐας και ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ. Είχε δύο κόρες.

http://www.antinews.gr/2011/02/09/84748/

Σχόλια