Με ταμπούρλα και βουβουζέλες η εξέγερση στα Κατεχόμενα!

Σοφία Βούλτεψη
Οι Τουρκοκύπριοι φαίνεται ότι θα δώσουν την λύση που οι πολιτικοί δεν μπορούν να βρουν εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια. Οι διαδηλώσεις και η εξέγερση στα Κατεχόμενα διαρκούν από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παρατηρείται ένα παράξενο έλλειμμα ενημέρωσης.
Η Αίγυπτος και όσα διαδραματίζονται εκεί, τράβηξε όπως ήταν φυσικό την προσοχή στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ενώ η Τουρκία έσπευσε να προβληθεί ως παράγων στην περιοχή, προβάλλοντας την «επιτυχημένη» κατά την Δύση συνταγή της ισλαμικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ήδη, οι έρευνες δείχνουν ότι πολιτικά έχει επωφεληθεί και έχει ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή. Και επομένως, μια εξέγερση στην Κατεχόμενη Κύπρο είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Αλλά τα γεγονότα και οι εξελίξεις στα Κατεχόμενα δεν φαίνεται να έχουν αξιολογηθεί, τα δε προβλήματα των Τουρκοκυπρίων εξαιτίας της Κατοχής και όσα συμβαίνουν εκεί δεν αξιοποιούνται με σκοπό την ταχύτερη επίλυση του Κυπριακού.

Οι συζητήσεις, όπως αυτές που διεξήχθησαν πρόσφατα στη Γενεύη υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, είναι αμφίβολο αν περιλαμβάνουν και το θέμα της καταπίεσης και εξαθλίωσης των Τουρκοκυπρίων, ενώ άγνωστο είναι αν το ζήτημα αυτό περιλαμβάνεται στην φαρέτρα των επιχειρημάτων με την ένταση που επιβάλλεται.

Ακόμη και αν έχουν κάποιοι ασχοληθεί με το θέμα ή αν αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα διεθνή φόρα ή στις συναντήσεις, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας, των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου, ουδέποτε έχει βγει κάτι προς τα έξω.

Οι Τουρκοκύπριοι κατέληξαν να αποτελούν στη συνείδηση όλων ως ένα ενσωματωμένο κομμάτι της «νέας πραγματικότητας», ενώ οι εδώ και χρόνια πράξεις αντίστασης, όπως αυτές του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, αντιμετωπίζονται ως… φολκλορικές νότες.

Είναι γνωστό ότι ο Σενέρ Λεβέντ έχει επανειλημμένα διωχθεί και φυλακιστεί για τις απόψεις του, ενώ όταν οι αρχές κατοχής έκλεισαν την εφημερίδα του, την «Αβρούπα» (Ευρώπη), αυτός σε ένδειξη διαμαρτυρίας την επανεξέδωσε με τον εύγλωττο τίτλο «Αφρίκα».

Την απάντηση σ’ αυτό το τείχος της σιωπής δίνουν οι Τουρκοκύπριοι που βγαίνουν πάλι σήμερα στους δρόμους με ταμπούρλα και… βουβουζέλες. Στα Κατεχόμενα οργανώνεται νέο συλλαλητήριο, αυτή τη φορά όχι μόνο κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Τουρκία, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες προσβλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά του λαού που διαδηλώνει ζητώντας να φύγει η Άγκυρα από τον τόπο τους.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που από τον Αύγουστο του 2010 οργανώνει η αποτελούμενη από σαράντα οργανώσεις Τουρκοκυπριακή Συνδικαλιστική Πλατφόρμα,  έχουν ως αίτημα την απομάκρυνση της Τουρκίας από τα Κατεχόμενα, την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Άγκυρα προκειμένου να διατηρεί και τον οικονομικό έλεγχο της περιοχής και την δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών ζωής για τους ντόπιους.

Στην γραπτή ανακοίνωσή της, η Πλατφόρμα εγκαλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό που «δεν μπόρεσε να χωνέψει τη διαμαρτυρία εναντίον του οικονομικού και πολιτικού πακέτου και των μέτρων που επέβαλε η Τουρκία και το πιο φυσικό δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να γεμίζει τις πλατείες» και «κατηγορεί και το συνεργάτη που διοικεί αυτή τη χώρα και τις χιλιάδες των ανθρώπων που γέμισαν τις πλατείες».

Επίσης, καλεί τον Ερντογάν να μην κρύβεται πίσω από το «Ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν και καταγγέλλει ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το ΑΚΡ, ακολουθεί πολιτική εξανδραποδισμού και ισλαμικής προπαγάνδας στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών, το ΑΚΡ «με τζαμιά, συγκροτήματα πανεπιστημίων και θρησκευτική προπαγάνδα συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των Τουρκοκυπρίων, της πτώχευσης των εργαζομένων, μετατρέποντάς τους σε  πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα». Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και κατηγορούν το ΑΚΡ για νεοφιλελεύθερη ισλαμική πολιτική, στην οποία δεν σκοπεύουν να δώσουμ καμιά ευκαιρία. 

Μάλιστα υπενθυμίζουν στο Ερντογάν τις πρόσφατες παραινέσεις του προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να ακούσει τις φωνές των διαδηλωτών και να δείξει σεβασμό στον λαό, αλλά σημειώνουν πως όταν ήλθε η δική του η σειρά να ακούσει τις φωνές των Τουρκοκυπρίων δεν έδειξε κανέναν σεβασμό στη βούληση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και αποκάλυψε χωρίς ντροπή το πραγματικό του πρόσωπο.

Η Πλατφόρμα δεν είναι η μόνη που αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν, καθώς δηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και από τουρκοκυπριακά κόμματα.

Η δραματική οικονομική κατάσταση στα Κατεχόμενα οδηγεί πολλούς νέους στον δρόμο της ξενιτιάς και προκαλεί την οργή του λαού που βλέπει τους εποίκους και τις τουρκικές εταιρίες να αρπάζουν τα πάντα στο νησί.

Τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς και οι Τουρκοκύπριοι εκτός από τις χιλιάδες λόγχες του στρατού κατοχής, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεργία, την ακρίβεια  και την ανέχεια. Η τουρκική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία για όλα φταίει η Λευκωσία και η Αθήνα, που επιβάλλουν τον αποκλεισμό του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου έχει από καιρό πάψει να πείθει και τώρα όλο και πιο πολλοί Τουρκοκύπριοι θεωρούν την Άγκυρα υπεύθυνη για τα δεινά τους.

Ο Μουράτ Κανατλί, γενικός γραμματέας του αριστερού κόμματος «Κόμμα της Νέας Κύπρου», υποστηρίζει ότι η Άγκυρα σχεδίασε και επέβαλε τα μέτρα λιτότητας με σκοπό να διώξει τους Τουρκοκύπριους από τη χώρα.

«Βαρεθήκαμε τις επεμβάσεις της Τουρκίας», λένε οι διαδηλωτές, κατηγορώντας την Τουρκία πως χάνουν τις δουλειές τους επειδή οι κρατικές εταιρίες ξεπουλιούνται σε Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο εποικισμός, συνοδευόμενος από ένα σοβαρό μεταναστευτικό κύμα, καθώς στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει συρρεύσει κάθε καρυδιάς καρύδι, οδηγεί σε ασφυξία την περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τομέας της δημόσιας υγείας τελεί υπό κατάρρευση, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός αφύσικα διογκούμενου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2000 τα νοσοκομεία στα Κατεχόμενα περιέθαλψαν 100.000 άτομα, ενώ το 2008 ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκαν βοήθεια έφθασε τις 700.000!

Οι συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας υποστηρίζουν πως τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας καταρρέουν υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Οι επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι ξένοι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ραντεβού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα πήραν συστηματική μορφή τον περασμένο Αύγουστο με δύο αφορμές: Η μία ήταν οι συχνές διακοπές ρεύματος, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ενέργειας (ενώ έχει αυξηθεί δυσανάλογα ο πληθυσμός και οι ανάγκες του).

Η άλλη αφορμή ήταν η σύλληψη, στις 3 Αυγούστου 2010, 24 συνδικαλιστικών στελεχών που είχαν λάβει μέρος σε διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας και του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που έχει επιβάλει η Τουρκία, με σκοπό την εξαγορά όλων των υποδομών και των κρατικών εταιριών από Τούρκους επιχειρηματίες.

http://www.elzoni.gr/html/ent/420/ent.6420.asp

Σχόλια

  1. Διαβάστε δύο ενδιαφέροντα άρθρα
    http://taairetika.blogspot.com/2011/01/blog-post_27.html

    http://taairetika.blogspot.com/2011/01/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.