ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...

Τσικνοπέμπτη
Ώρα 20:00 το βράδυ: Συγκέντρωση Καπεταναίων με τις παρέες τους στην κεντρική πλατεία. Σουβλάκι και κρασί για τον κόσμο.
Αμέσως μετά «Πιάνονται τα προζύμια», γλεντοκόπι και ξενύχτι στις ταβέρνες της πόλης για τις χαρούμενες μέρες που θα ΄ρθουν.
Κυριακή της Τυρινής
Ώρα 13:00: Οι Καπεταναίοι με τον «Πανούση» (υπηρέτη), το φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (νταούλι και πίπιζα) φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού» τους Βλάχους, Μακεδόνες, Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια» στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία και χορεύουν.
Ώρα 16:30: Στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα κι’ από κοντά τραγούδια και χοροί των «καλεσμένων τους» δηλαδή όλου του κόσμου, ντόπιοι και ξένοι, μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας που παίρνουν τέλος όταν…..
Καθαρή Δευτέρα
Ώρα 07:00: πρωί….σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο, εωθινό).
Ώρα 8:30: Άναμμα φωτιάς χωριστά σε κάθε «μπουλούκι» στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα, και στην θράκα της ψήσιμο της προπύρας (πίτας) της νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παλλικαριών γύρω από την κάθε φωτιά.
Γλέντι και χοροί ώσπου να αποτραβηχτούν οι «βλάχοι» για…..
Ώρα 12:00: Τα «μπουλούκια» έχουν συγκεντρωθεί στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τέλεσης του «γάμου».
Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα (τουρσιά, ελιές, ταραμά, χαλβά, λαγάνες κτλ) τα οποία μοιράζονται στους επίσημους καλεσμένους και τους επισκέπτες, τσουγκρίζοντας μαζί τους τα ποτήρια με την διαλεχτή Ρετσίνα Θηβών.
Ώρα 14:00: Ξεκίνημα (από την Αγία Τριάδα) της «πομπής» για το κέντρο της πόλης, που ‘ναι τα «κονάκια» των Συμπεθέρων πάνω σε δύο ράχες (καλύβες).
Ώρα 15:00: Άφιξη «πομπής». )Απ’ τα μεγάφωνα, εξήγηση του εθίμου και βλάχικα τραγούδια. Ακούμπημα προικιών «νύφης» στη βόρεια καλύβα. Βλάχικος χορός από το κάθε «μπουλούκι» ξεχωριστά.
Ξύρισμα του «γαμπρού» με το σχετικό τραγούδι.
Βλάχικος Γάμος
Ώρα 17:00: «Χορός του Πεθαμένου» (Προχριστιανικό κατάλοιπο) και στη συνέχεια χοροί και γλέντι. Το ξεφάντωμα της χαράς κρατάει μέχρι τα χαράματα της Καθαρής Τρίτης.

Σημειώνουμε ότι τις ημέρες Παρασκευή 4, Σάββατο 5, Κυριακή 6 και Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου το Λαογραφικό Μουσείο του 5ου Γυμνασίου Θήβας θα είναι ανοιχτό για το κοινό τις ώρες 10:00 π.μ έως και 13:00 μ.μ

Αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά (ΘΗΒΑ)

Ο Δήμος Θηβαίων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου προσκαλούν όλα τα παιδιά την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:30 π.μ στην κεντρική πλατεία της Θήβας σε αποκριάτικη παιδική γιορτή με ξυλοπόδαρους, ταχυδακτυλουργούς, μάγους και παντομίμα.
Η Αλίκη θα βάψει, με τις μπογιές της, όλα τα πρόσωπα των παιδιών σε αποκριάτικους ήρωες.
Καλούμε όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν!!!!
Προσοχή: Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του ΣΦΕ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ
«Το Φλάμπουρο της τιμής»

Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2011
Ώρα 11:00 : Γαϊτανάκι από την νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων σε 3 σημεία (από το Δημαρχείο μέχρι και την κεντρική πλατεία)

Ώρα 12:30 : Ξεκίνημα των Βλάχων και των Συμπεθέρων Γερο Δήμου και Γερο Ζήση με κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου θα πραγματοποιηθεί ο Παραδοσιακός Βλάχικος Γάμος του Γιάννου και της Αγόρως.
Χοροί από τους Βλάχους και τον Σύλλογο Γυναικών Βαγίων.



ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΙΩΝ
«Κιθαιρώνεια 2011»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ
Ώρα 11:00 ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ : Κλόουν, Ξυλοπόδαροι και πάρτι μασκέ για μικρούς και μεγάλους. Άφθονο φαγητό με την συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Κοινότητας

ΏΡΑ 14:00 ΛΕΥΚΤΡΑ : Αρβανίτικος Αρραβώνας στην πλατεία του χωριού

ΩΡΑ 10:00 ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΛΑΤΑΙΕΣ: Γιορτή της Φασολάδας. Ντόπιο κρασί, Σαρακοστιανά εδέσματα και ζωντανή μουσική από παραδοσιακό συγκρότημα.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΕΥΚΤΡΑ: Κούλουμα στο γήπεδο Λεύκτρων με διαγωνισμούς χαρταετών


Σχόλια