Στρος Καν: Ό,τι σπείραμε, θα θερίσουμε



Αμετανόητος ως προς τις πολιτικές λιτότητας, την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς τις κοινωνικά άδικες αναδιαρθρώσεις των οικονομιών που επιβάλλει το ΔΝΤ σε κάθε χώρα που «σώζει» εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος ανησυχεί μεν για το εξεγερσιακό αέρα που πνέει στον αραβικό κόσμο, αποφεύγει όμως ακόμη και τώρα να επισημάνει τα αίτιά του.

Έτσι, μιλώντας στη Σιγκαπούρη επεσήμανε μεν την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την αύξηση της ανεργίας ως παράγοντες πρόκλησης κοινωνικών αναταραχών, επέμεινε όμως στο ίδιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προωθεί το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι παραδέχεται πως επανέρχονται οι παγκόσμιες ανισσοροπίες οι οποίες προυπήρχαν της οικονομικής κρίσης του 2008.

Πιστός δε στο πνεύμα του ελεύθερου εμπορίου απέδωσε το ενδεχόμενο πρόκλησης κοινωνικών ταραχών σε πολλές χώρες και στην… άνοδο του προστατευτισμού στο εμπόριο αγαθών και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ουσιαστικά τις ΗΠΑ που ασκούν πιέσεις για υποτίμηση του γιουάν, του κινεζικού νομίσματος, λέγοντας πως οι αναπροσαρμογές στην ισοτιμία των νομισμάτων μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των διεθνών οικονομικών ανισοτήτων.


http://www.elzoni.gr/html/ent/276/ent.6276.asp

Σχόλια