Η Α. Μέρκελ κρατά κλειστά τα χαρτιά της και παραπέμπει στο συνολικό πακέτο

Το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί μέσα από το συνολικό πακέτο, στο οποίο θα καταλήξει η ΕΕ, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξή τύπου με τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος επισήμανε ότι το ιρλανδικό πρόγραμμα έχει διάρκεια επτά ετών, ενώ το ελληνικό μόνο τριών και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής των ελληνικών δανείων είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασισθεί. Η κα Μέρκελ παρέπεμψε στο συνολικό πακέτο που αναμένεται να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Αντίξοη η συγκυρία
Σε γενικές γραμμές μπορεί η Ελλάδα να μην απέσπασε -δημόσια τουλάχιστον- από την καγκελάριο μια σαφή δέσμευση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ή τη μείωση του επιτοκίου του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εισέπραξε το ηχηρό «nein» που περίμεναν κάποιοι αναλυτές. Επιβεβαιώθηκαν πάντως οι εκτιμήσεις των προηγούμενών ημερών που ήθελαν την χρονική συγκυρία να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για γερμανικές παραχωρήσεις. Και δεν είναι μόνο η εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο και οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Βάδη Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία Παλατινάτο. Το κλίμα στο Βερολίνο επηρέασαν αναμφίβολα τα «όχι» της Bundesbank στην επαναγορά ομολόγων μέσω του ταμείου στήριξης (EFSF) και στην μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Προς το παρόν η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6447560,00.html

Σχόλια