Ξεκάθαρο «όχι» Κ. Αγοραστού στις συγχωνεύσεις σχολείων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λάρισα, 24 Φεβρουαρίου 2011
Ξεκάθαρο «όχι» Κ. Αγοραστού στις συγχωνεύσεις σχολείων
χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γονέων και τοπικής κοινωνίας
-«Η παιδεία μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα γενικότερων εξελίξεων. Ο Έλληνας δεν αντέχει να βλέπει τα παιδιά του να ταλαιπωρούνται ή να θεωρεί αδικία αυτό που γίνεται», τόνισε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο
- «Συναντώ στη Θεσσαλία νέα ζευγάρια που επέστρεψαν από την Αθήνα κάνοντας τον προγραμματισμό τους με βάση τις υπάρχουσες υποδομές. Σήμερα ο προγραμματισμός τους ανατρέπεται και με ρωτούν: «Γιατί το κράτος που θεωρητικά τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης μας αναγκάζει να ξαναγυρίσουμε πίσω στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα;» Θέτω κι εγώ το ίδιο ερώτημα»

Ξεκάθαρο «όχι» στις συγχωνεύσεις σχολείων χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων και της τοπικής κοινωνίας είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Η παιδεία μπορεί να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα γενικότερων εξελίξεων, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Δεν κινδυνολογώ, είμαι πραγματιστής. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ο Έλληνας μπορεί να μην αντιδράσει για ορισμένο χρονικό διάστημα στη μείωση του μισθού ή της σύνταξής του, είναι βέβαιο ότι δεν αντέχει να βλέπει τα παιδιά του να ταλαιπωρούνται ή να θεωρεί ότι είναι αδικία αυτό που πάει να γίνει για τα παιδιά του. Υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ελληνική οικογένεια και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν τις αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός και έθεσε το εξής ερώτημα:
«Πόσο λειτουργικό μπορεί να είναι ένα σχολείο με δεκάδες τμήματα; Πώς ο διευθυντής ενός τέτοιου υπερτροφικού σχολείου θα μπορεί να συντονίσει το εκπαιδευτικό αλλά και διοικητικό έργο;
Τα λιγοστά μέχρι σήμερα παραδείγματα δείχνουν ότι μάλλον η λύση βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός και ρώτησε με νόημα: «ποιος είναι εκείνος που μπορεί να υποστηρίξει, ότι τα γιγαντιαία σχολικά συγκροτήματα της περιοχής της Γκράβας στο Γαλάτσι Αττικής πέτυχαν το στόχο τους, στο όνομα μιας συγκεντρωμένης από κάθε άποψη υποδομής και της οικονομίας κλίμακας;»
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει τα σχολικά έργα που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και κάλεσε την Πολιτεία να απαντήσει «αν είναι κεντρικός στόχος της η καταπολέμηση της αστυφιλίας και η αποκέντρωση; Περιοδεύω σε όλη τη Θεσσαλία – ανέφερε - και συναντώ οικογένειες, νέα ζευγάρια που επιστρέφουν από την Αθήνα για διαφόρους λόγους – είτε αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής είτε για λόγους οικονομίας. Έρχονται στη Θεσσαλία βάζοντας μια σταθερά στον προγραμματισμό της ζωής τους, γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν σχολείο, θα έχουν υπηρεσίες υγείας και βασικές υποδομές.
Ξαφνικά διαπιστώνουν ότι ο σχεδιασμός τους ανατρέπεται και μου θέτουν το ερώτημα: Ποιον να εμπιστευθούμε; Γιατί το κράτος που θεωρητικά τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης μας αναγκάζει να ξαναγυρίσουμε πίσω στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα; Το ερώτημα αυτό είναι και δικό μας», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και έθεσε παράλληλα το εξής ερώτημα: «Έχει δικαίωμα ο πολίτης, και κατά συνέπεια τα παιδιά του, να απολαμβάνει τις υπηρεσίες που είναι θεσμοθετημένες από το Σύνταγμα στον τόπο που ζει και εργάζεται;»
Ο κ. Κώστας Αγοραστός ρώτησε με ποια κριτήρια σχεδιάζονται οι συγχωνεύσεις και
ετάχθη υπέρ
-«Της μείωσης του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα κι όχι του «στριμώγματος» των μαθητών σε πληθωρικά τμήματα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, -Της αναβάθμισης της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.
-Της υποστήριξης και όχι της ταλαιπωρίας των μαθητών που θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολειό και στη συνέχεια στο σπίτι τους».
Με την ευκαιρία ανέδειξε για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στη μεταφορά των μαθητών: «Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή οφείλονται τεράστια ποσά στους μεταφορείς και πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός διότι έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση στρέβλωσης;», ρώτησε και συνοψίζοντας υπογράμμισε:
«Δεν πρέπει στο βωμό οποιασδήποτε οικονομίας κλίμακας, να απολέσουμε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαμε μέχρι σήμερα, την παιδεία. Σε ζητήματα που θίγουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική ύπαιθρο είμαστε απέναντι. Δίνουμε το στίγμα μας ως αιρετή Περιφέρεια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εκατοντάδες μηνύματα και τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που παίρνουμε απ’ ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Δεσμευτήκαμε να είμαστε οι εκφραστές των Θεσσαλών στα δίκαια και εφικτά θέλω τους και το κάνουμε πράξη. Θέλουμε τη συνεργασία αλλά με μέτρο και πραγματισμό. Καλά είναι τα ευχολόγια και οι κορόνες, αλλά οφείλουμε να συμφωνήσουμε στο δια ταύτα κάτω από συγκεκριμένους όρους. Και όχι στα τυφλά και ψαρεύοντας σε θολά νερά».



Σχόλια

  1. Τι έγινε ρε αριστο, πηρες τη θεση του εκπροσωπου τυπου του Αγοραστού. Αντε και σε ανώτερα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.