Μικρή παράταση για τα νέα μέτρα


Οι ελεγκτές Σερβάζ Ντερούζ (αριστερά) και Πολ Τόμσεν (δεξιά) δεν έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε θέματα όπως οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.Προθεσμία μέχρι Μάιο, για να αποτυπωθούν τα νέα μέτρα ύψους 12,77 δισ. που απαιτεί ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του μνημονίου (ο οποίος παρατάθηκε έως το 2015), πήρε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις δύο πρώτες συναντήσεις του με τους ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Αυτό τόνιζαν χθες κορυφαία στελέχη του ΥΠΟΙΚ, μετά και τη δεύτερη μέρα των συναντήσεων του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την τρόικα, η οποία φαίνεται να εντοπίζει προβλήματα στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, τη φοροδιαφυγή και τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι ελεγκτές από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μεγαλύτερη έμφαση έδωσαν στη συνέχιση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες, όπως είπαν, δεν θέλουν να χαθεί η θετική δυναμική.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα, ύψους 12,77 δισ. ευρώ σήμερα, με τα οποία πρέπει να συμπληρωθεί το μνημόνιο, στέλεχος του υπουργείου είπε ότι θα αποτελούνται κατά τα 2/3 από δαπάνες και μόνο το 1/3 από φορολογικά μέτρα αύξησης των εσόδων. Το πακέτο θα το επεξεργαστούν τα συναρμόδια υπουργεία και θα νομοθετηθεί μέχρι και τα τέλη Μαΐου.
Επίσης, διέψευδαν κατηγορηματικά για πολλοστή φορά, ότι ζητήθηκε η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο νέας αύξηση του ΦΠΑ Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις της τρόικας, από τις επαφές που είχαν χθες και προχθές με άλλα υπουργεία, σημείωναν ότι, ειδικά με το υπουργείο εργασίας και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι ελεγκτές ζήτησαν εκτιμήσεις για το χρόνο και την έκταση εφαρμογής του μέτρου.
Οι αβεβαιότητες
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι μεγάλες αβεβαιότητες για την τρόικα, κατά την τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου, είναι τρεις:
* Οι δαπάνες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (νοσοκομεία ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία), τα οποία δημιούργησαν μέχρι και το τέλος του 2010 υποχρεώσεις, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Ζήτησαν επίσης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, για να προσαρμοστούν οι περίπου 360 φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να παρέχουν περιοδικά οικονομικά στοιχεία.
* Η δεύτερη αβεβαιότητα με βάση την τρόικα είναι η τεράστια φοροδιαφυγή, για την αντιμετώπιση της οποίας πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Οι ελεγκτές έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση της σύνταξης και την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και, βέβαια, την αναμόρφωση των ΔΟΥ.
* Το τρίτο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, έχουν προγραμματιστεί για την τριετία 2011 - 2013 αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα φέρουν στα ταμεία περίπου 1 δισ. κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις δύο συναντήσεις που έγιναν με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έδειξαν στην τρόικα ότι δεν θα υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα, προκαλώντας έναν από τους ελεγκτές να υψώσει τον τόνο του, λέγοντας: «Τα έχουμε δει τα σχέδια, θέλουμε να δούμε αποκρατικοποιήσεις να ολοκληρώνονται».
Οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να έχουν και σήμερα νέα συνάντηση με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, σε ό,τι αφορά κυρίως την κατεύθυνση των μέτρων για τα επόμενα χρόνια.
Αυστηρή επιτήρηση
Οι ελεγκτές δεν έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε θέματα όπως οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, αλλά και τα «κλειστά» επαγγέλματα.
Σημείωναν ότι πλέον στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι μέχρι και το 2015, οπότε θα υπάρχει ακόμη αυστηρή επιτήρηση να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η αυξητική δυναμική του χρέους με την επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 5%. «Ο στόχος μεταφέρεται τα επόμενα χρόνια από τη μείωση του ελλείμματος στην επιβράδυνση και σταδιακή συρρίκνωση του χρέους», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@nafetmporiki.gr

Σχόλια