Μείζον ζήτημα απο τις αποκαλύψεις Wikileaks για τις στενές σχέσεις Χρυσοχοϊδη – ΗΠΑ


Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει με την αποκάλυψη του Wikileaks για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Wikileaks η Ελληνική Αστυνομία φέρεται να έδινε στους Αμερικανούς συστηματικά πληροφορίες για την δομή και λειτουργία του σώματος αλλά και τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ασφαλείας!
Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης μάλιστα φέρεται να ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην …ΕΥΠ λέγοντας ότι «δεν είναι τίποτα» και πως δεν εξυπηρετεί τους στόχους της και αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.Ο ίδιος δήλωσε στους αμερικανούς διπλωμάτες ότι σκόπευε να τη διαλύσει και να την ξαναφτιάξει με ειδικό σχέδιο νόμου.
Δηλαδή συζητούσε με τους Αμερικανούς την διάλυση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών !!!
Ο πρωην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει επίσης στον αμερικανό πρέσβη ότι η Ελληνική Αστυνομία γνωρίζει τα στοιχεία των περισσότερων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων που δρούν στην Ελλάδα αλλά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τους συλλάβει.
Ιδού ολόκληρη η σχετική είδηση:
http://www.thepressproject.gr/cablegate/tppdetails.php?id=3022
Ο πρωην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει στον αμερικανό πρέσβη ότι η Ελληνική Αστυνομία γνωρίζει τα στοιχεία των περισσότερων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων που δρούν στην Ελλάδα αλλά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τους συλλάβει.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε παράδειγμα βομβιστικής επίθεσης επί της λεοφώρου Συγγρού τονίζοντας ότι η αστυνομία γνώριζε τους δράστες. Ο ίδιος επανέλαβε παλαιότερη αναφορά του (προς τους αμερικανούς διπλωμάτες) σύμφωνα με την οποία υπάρχουν δεσμοί μεταξύ ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων με τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα με το Ιράν
Ο Χρυσοχοϊδης φέρεται να ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην ΕΥΠ λέγοντας ότι «δεν είναι τίποτα» και πως δεν εξυπηρετεί τους στόχους της και αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.Ο ίδιος δήλωσε στους αμερικανούς διπλωμάτες ότι σκόπευε να τη διαλύσει και να την ξαναφτιάξει με ειδικό σχέδιο νόμου.
Αυτό προκύπτει από τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσε μέσω του Wikileaks. Στο τηλεγράφημα γίνεται αναφορά σε συνάντηση του Χρυσοχοϊδη με τον επικεφαλής του Αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής ασφάλειας αλλά και στα σχέδια συνεργασίας των δυο χωρών σε θέματα ασφαλείας.
Σε άλλο τηλεγράφημα γίνεται αναφορά στα σχέδια Χρυσοχοϊδη για τη δημιουργία ενό συστήματος διαχείρησης κρίσεων στο πρότυπο και το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
Το σχετικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από το WikiLeaks αναφέρεται στις λεπτομερείς πληροφορίες που έδιναν οι επικεφαλής της Ελληνικής αστυνομίας στους Αμερικανούς διπλωμάτες σχετικά με τη δομή και λειτουργία του σώματος αλλά και τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ΕΥΠ και στις σχέσεις μεταξύ των δυο σωμάτων.
Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ φέρεται να χαρακτηρίζει ομάδες της ελληνικής «άκρας Αριστεράς» σαν προθάλαμους της τρομοκρατίας. Σημείωνε επίσης ότι εάν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα σε ότι αφορά την τρομοκρατία ο κ. Οικονόμου δεν θα δίσταζε  να επικοινωνήσει απευθείας με τον Αμερικανό Πρέσβη για να τον ενημερώσει και να ζητήσει τη γνώμη του.
Ο Αμερικανός πρέσβης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην αναγκή μηνιαίων επαφών μεταξύ της Ελληνικής αστυνομίας, της ΕΥΠ, του FBI και του προσωπικού ασφαλείας της πρεσβείας για την αντιμετώπιση της εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας.
Σχετικά έγγραφα:
Hellenic Police Chief on Security Service Reorganization

Citizen Protection Minister Upbeat on Reorganization, Cooperation


http://www.antinews.gr/?p=79533 

Σχόλια