Mήνυση Ερντογάν σε δημοσιογράφο, που ρώτησε "Είναι ωραίο να πετάμε πάνω απ τα Ελληνικά νησιά;"

Ενδεικτική του πως εξακολουθούν να λειτουργούν κάποια πράγματα στην Άγκυρα, είναι η μήνυση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν κατά του αρθρογράφου και εκδότη της εφημερίδα ''Taraf'', Αχμέτ Αλτάν. Στην υπόθεση εμπλέκονται στοιχεία άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Το επίμαχο άρθρο του Αχμέτ Αλτάν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  στις 15 Ιανουαρίου. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Αλτάν για εμπαθή δυσφημιστική επίθεση και συκοφάντηση και ζητεί αποζημίωση ύψους 50.000 τουρκικών λιρών.
Όπως προσναφέρθηκε, στο συγκεκριμένο άρθρο, ο Αλτάν κατηγορεί τον Ερντογάν για την στάση του απέναντι σε σειρά ζητημάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο αρθρογράφος και εκδότης κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό για εθνικιστική ψηφοθηρία, με θέσεις που αποβλέπουν στην προσέλκυση σκληροπυρηνικών στις τάξεις του κόμματός του.

Ο Αλτάν κάνει στο σημείο αυτό μια σημαντική όσο και θαρραλέα αναφορά, απευθυνόμενος με σκληρά λόγια στον Ερντογάν: ''Γιατί δεν άνοιξες το στόμα σου κατά του στρατού κύριε πρωθυπουργέ; Την ώρα που συναντούσες τον Παπανδρέου, πετούσαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά. ‘Hταν ωραίο, ήταν καλό αυτό που έκαναν;''
Το άρθρο θυμίζει ανάμεσα σε άλλα και πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ως έκτρωμα κάποιο άγαλμα ελληνοαρμενικής φιλίας. Ο Αχμέτ Αλτάν γράφει χαρακτησριστικά για τον Τούρκο πρωθυπουργό: ''Εμείς νοσταλγούμε την παλιά παλικαριά σου, την παλιά σου εντιμότητα. Τώρα απλά εξαπατάς τον κόσμο. Γιατί τα βάζεις με τους γλύπτες και τα αγάλματα, αλλά σιωπάς μπροστά στο στρατό. Με την πολιτική που ακολουθείς, θα έρθει η μέρα που θα νοσταλγήσεις τον εαυτό σου''.
Υπενθυμίζεται πως η ''Τaraf'' ήταν η εφημερίδα που αποκάλυψε την ύπαρξη της παρακρατικής οργάνωσης ''Εργκενεκόν'' και το σχέδιο ''Βαριοπούλα'', που προέβλεπε εισβολή της Τουρκίας στον βόρειο 'Εβρο. Η ''Τaraf'' είχε θεωρηθεί, δικαιολογημένα, ως έχουσα άμεση σχέση και συνεργασία με την κυβέρνηση Ερντογάν, στον ακήρυκτο πόλεμο του τελευταίου με τους στρατιωτικούς. Με το παραπάνω άρθρο, εγείρονται νέα ερωτηματικά για πιθανές ανακατατάξεις και νέες συμμαχίες στις τουρκικές ελίτ εξουσίας και στον αδυσώπητο πόλεμο μεταξύ ισλαμιστών και στατογραφειοκρατίας.

elkeda.gr

Σχόλια