Bloomberg: Αναδιάρθρωση χρέους με αμερικανικό μοντέλο

Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να κυκλοφορούν σχετικά σενάρια.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Goldman Sachs και η Barclays θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με το μοντέλο «Brady» - από το όνομα του πρώην....
Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ - που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 22 χρόνια για να αντικατασταθεί το χρέος 17 υπερχρεωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής με νέο χρέος.

«Όσο δεν παρουσιάζεται κάποιος τρόπος αναδιάρθρωσης του χρέους, αυτό είναι ενδεχομένως ένας τρόπος για να γίνει», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρώπης για τη Goldman Sachs Έρικ Νίλσεν.

«Πρέπει να υπάρξει αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας της Barclays Wealth Management Μάικλ Ντικς. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ρόι Σμιθ προτείνει ένα σχέδιο για την Ελλάδα και άλλες χώρες με προβλήματα χρέους, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους με νέα 30ετή ομόλογα - τα οποία αποκαλεί «ομόλογα Τρισέ».

Σύμφωνα με το σχέδιο του Σμιθ, τα νέα ομόλογα θα είχαν τρέχοντα επιτόκια και θα αγοράζονταν περίπου στο 70% της ονομαστικής αξίας των παλαιών, όσο υπολογίζει ότι είναι η τρέχουσα τιμή τους.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις μέσω του αποτελέσματος ντόμινο και θα θεωρούνταν ως παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις, ώστε δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο και δεν θα χρειασθεί να τον ακολουθήσουμε».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ κ. Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι είπε σε πρόσφατη ομιλία του ότι ένα σχέδιο, όπως το σχέδιο Μπρέιντι, το οποίο λειτούργησε για τις αναδυόμενες αγορές μπορεί να αποτύχει σε προηγμένες οικονομίες.
Πηγή: http://www.epikaira.gr 

http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/01/bloomberg.html

Σχόλια