Το μέγαρο Υπατία

To Μέγαρο "Υπατία" στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου θεωρείται από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για ένα κτίριο 1240 τ.μ , το οποίο χτίσθηκε το 1908- 1909 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη. Απόφοιτος της σχολής École des Beaux Arts του Παρισιού, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νικολούδης σχεδίασε μία από τις λίγες κατοικίες στην Αθήνα με αισθητική γαλλικού νεομπαρόκ.
Το μέγαρο χτίσθηκε για λογαριασμό του Κεφαλλονίτη στην καταγωγή, επιχειρηματία και βιομήχανου εξ Αιγύπτου Γεράσιμου Λιβιεράτου. Είναι χτισμένο σε οικόπεδο ενός στρέμματος και το συνολικό μέγεθος των επιφανειών του είναι 1240 τ.μ ,εκτεινόμενο σε 4 επίπεδα.Εγκαταλελειμμένο για πολλές δεκαετίες και με εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό του 1981, που μάλιστα του στέρησε την κομψή στεφάνη του στη γωνία του στηθαίου (Cartouche), επανήλθε πρόσφατα στην αρχική του κατάσταση υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Θανάση Κυρατσού και αφού προηγουμένως πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Κωσταντίνου Ρουτζούνη ,προέδρου της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΚΑΠΑ Research.
Στεγάζει το Ινστιτούτο "Υπατία" και στις αίθουσές τουέχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις σε σχέση με την τέχνη και την επίστήμη.
(Βασίλης Μαυρουδής - Ελεύθερος Τύπος)  
 

Σχόλια