"Μουμπάρακ, το αίμα των Κοπτών βράζει"

Θρήνο και οργή έχει προκαλέσει η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Η αγανάκτηση των χριστιανών στρέφεται εναντίον του προέδρου, επειδή δεν παίρνει μέτρα προστασίας της μειονότητας.


Τουλάχιστον 5000 άνθρωποι συνόδευσαν χθες βράδυ στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα από την τρομοκρατική επίθεση στην Εκκλησία των Αγίων της Αλεξάνδρειας με 21 νεκρούς και 79 τραυματίες. Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στο μοναστήρι Μαρμίνα, 30 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα βαριά και παρά το πένθος ο κόσμος φώναζε συνθήματα, όπως «θα θυσιαστούμε με τη ψυχή και το αίμα μας για τον Εσταυρωμένο». Τη στιγμή μάλιστα που ο ιερέας Γιοάνες, γραμματέας του Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα του 3ου,  μετέφερε τα συλλυπητήρια του αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ, οι συγκεντρωμένοι τον διέκοπταν και φώναζαν «όχι, όχι, όχι».
«Η κυβέρνηση μας άφησε απροστάτευτους»
Οργισμένοι χριστιανοί ξεχύθηκαν στους δρόμουςΗ ατμόσφαιρα ήταν ήδη ηλεκτρισμένη από χθες το πρωί γύρω από την εκκλησία, που έγινε το μακελειό. Νεαροί σε ομάδες πετούσαν πέτρες και μπουκάλια στους άνδρες των μονάδων ασφαλείας και εκείνοι έριχναν δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και έκαναν χρήση γκλομπς για να  προστατευτούν.  «Μουμπάρακ, το αίμα των Κοπτών βράζει» απαντούσαν οι διαδηλωτές προσπαθώντας να διαφύγουν μέσα από τα στενοσόκακα.  «Θέλαμε μόνο να προσευχηθούμε αρχές του χρόνου», λέει ένας άνδρας. «Γιατί μας συνέβη αυτό το κακό; Η κυβέρνηση μας άφησε απροστάτευτους».
Η έκρηξη προκάλεσε εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια με τους νεκρούς σε λίμνες αίματος και τους τραυματίες να εκλιπαρούν για βοήθεια. Το πρωί η εκκλησία έμοιαζε σαν να ήταν βομβαρδισμένη με την πρόσοψη μαυρισμένη από τη φωτιά και μισοκατεδαφισμένη. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που καταστράφηκε και ένα γειτονικό τζαμί. Εικόνες που οι Αιγύπτιοι έχουν δει μόνο από την τηλεόραση και από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο πολιτικός αναλυτής Ντία Ρασβάν δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα.
«Ποτέ στο παρελθόν η βία με εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκίνητων ή  επιθέσεις αυτοκτονίας, δεν έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις στην Αίγυπτο. Από τις λεπτομέρειες που έγιναν μέχρι τώρα γνωστές φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με την Αλ Κάιντα».
«Θα εντοπίσουμε τους υπαίτιους»
Μουμπάρακ: θα βρούμε τους υπαίτιουςΟ πρόεδρος Μπουμπάρακ σε τηλεοπτικό διάγγελμα υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα εργαστούν πυρετωδώς για να εντοπίσουν τους  υπαίτιους. Πριν από 2 μήνες πάντως η οργάνωση Αλ Κάιντα μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των χριστιανών της Βαγδάτης είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπούσε την χριστιανική κοινότητα των Κοπτών και στην Αίγυπτο.
«Η τρομοκρατική επίθεση παραπέμπει σε δράστες που έρχονται από το εξωτερικό», τόνισε ο αιγύπτιος πρόεδρος. «Θέλουν να μετατρέψουν την Αίγυπτο σε λιμάνι της τρομοκρατίας, μέσα και έξω από την περιοχή μας».
Οι χριστιανική κοινότητα των Κοπτών έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος επιθέσεων, τότε η σοβαρότητα των θρησκευτικών εντάσεων δεν έγινε αντιληπτή από την κυβέρνηση, αντίθετα μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους υποδαυλίστηκε.
«Γιατί αυτή η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση τώρα μετά την επίθεση στο Λούξορ το 1997 με 70 νεκρούς, οι περισσότεροι τουρίστες»; θέτει το ερώτημα ο πολιτικός αναλυτής Ντία Ρασβάν. «Ίσως μπορούμε να το εξηγήσουμε με τις θρησκευτικές εντάσεις, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας τα τελευταία 2 χρόνια».
Η τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε τη γενική κατακραυγή ακόμη και σε χώρες όπως το Ιράν, που δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο.
Θρησκευτικές ταραχές φοβάται ο τύπος
 Θα ενταθούν οι θρησκευτικές εντάσεις στη χώρα;Ο αιγυπτιακός τύπος καλεί χριστιανούς και μουσουλμάνους να συσπειρωθούν εναντίον της τρομοκρατίας.
Η κυβερνητική εφημερίδα Ροζ αλ Γιουσεφ βλέπει συνωμοσία πίσω από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση και κάνει έκκληση στους Αιγύπτιους να μη δώσουν μια ακόμη χείρα βοήθειας στους τρομοκράτες. Η ανεξάρτητη Αλ Χορούκ επισημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να εγκαλεί τους αδελφούς χριστιανούς επειδή αισθάνονται οργή και αηδία μετά την επίθεση, δεν θα πρέπει ωστόσο να αντιδράσουν πέφτοντας στην απομόνωση. Η επίσης ανεξάρτητη Αλ Μασρι αλ Γιόμ, καλεί το κράτος να σταματήσει να βλέπει την επίθεση ως ένα πρόβλημα ασφάλειας και να στρέψει την προσοχή του και στις πολιτικές,  κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές του. Άλλοι πάλι σχολιαστές φοβούνται ότι η επίθεση θα πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές θρησκευτικού περιεχομένου.

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6380555,00.html

Σχόλια