Το ΔΝΤ θέλει λιγότερους ιερείς;

Οι επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μείωση του δημοσίου τομέα φαίνεται ότι προκαλούν «πονοκεφάλους» και στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της 12μελούς Ιεράς Συνόδου ορισμένοι μητροπολίτες εξέφρασαν τον φόβο οτι ο περιορισμός της «μιας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων απο το δημόσιο» θα ισχύσει και για την Εκκλησία, αφού οι κληρικοί όλων των βαθμίδων αλλά και πολλοί εκκλησιαστικοί υπάλληλοι πληρώνονται απο το δημόσιο.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, τονίζουν ιεράρχες, και για το λόγο αυτό η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή πιθανότατα υπό την προεδρία Μητροπολίτη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Μάλιστα πολλοί μητροπολίτες ζητούν απο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να δραστηριοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, προτού κληθεί να το αντιμετωπίσει η Εκκλησία.
Όπως μάλιστα προσθέτουν, αν περάσει τελικά ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ισχύσει μόνον για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και σε καμία περίπτωση για τους κληρικούς, οι οποίοι θεωρούνται,..... με δικαστικές αποφάσεις, λειτουργοί και όχι υπάλληλοι, για αυτό άλλωστε και μπορεί να κατέχουν και δεύτερη θέση στο δημόσιο, όπως για παράδειγμα οι ιερωμένοι που υπηρετούν στην μέση εκπαίδευση.
Στο μεταξύ την Τετάρτη αναμένεται η Σύνοδος να τοποθετηθεί στην επιστολή που έλαβε απο το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, τα μέλη του οποίου διαμαρτύρονται για τα όσα είπε κατά των Εβραίων και του Σιωνιστικού κινήματος ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Σήμερα πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος δήλωσε οτι «ο κάθε Επίσκοπος είναι υπεύθυνος για τα όσα λέει» και τόνισε οτι η Εκκλησία θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις αφού συζητήσει το θέμα το πρωί της Τετάρτης.
(romfea.gr)
 

Σχόλια