Στα άκρα Τουρκία-Ισραήλ και στη μέση η Κύπρος...

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ για ακόμα μία φορά μετά τα γεγονότα στο Μαβί Μαρμαρά. Αιτία αυτή τη φορά, η κίνηση του Ισραήλ να καλέσει 800 εργαζόμενους της τουρκικής εταιρείας Yilmazlar που εδρεύει στη χώρα, να την εγκαταλείψουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν οξυνθεί για ακόμα μία φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Οι, άλλοτε, συνεργάτες και φίλοι, φαίνεται πως....
έχουν μπει σε μία αδιέξοδη κόντρα η οποία θεωρητικά βολεύει την Κύπρο αφού μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ σε πολλούς παράγοντες, κυρίως στον τομέα ενέργειας.
Η νέα διένεξη, δημιουργήθηκε μετά από διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ισραήλ που δεν έχουν ανανεώσει μέρος μιας συμφωνίας για εκσυγχρονισμό τουρκικών αρμάτων μάχης. Αυτό το μέρος αφορά την Yilmazlar.
Οι ισραηλινές αρχές έστειλαν ειδοποίηση στην εταιρεία αυτή στις 4 Ιανουαρίου και παρότρυναν τους 800 εργαζομένους της, που εργάζονται στο Ισραήλ από το 2002, να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Η εταιρεία, η οποία λειτουργεί στο Ισραήλ για πάνω από 15 χρόνια, ανακοίνωσε πως ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα, καλώντας την να το χειριστεί.
Η εταιρεία Yilmazlar, που περιλαμβάνεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες κατασκευαστικές εταιρείες στο Ισραήλ, έχει αναλάβει διάφορα κατασκευαστικά έργα στο Ισραήλ, όπως την ανοικοδόμηση δυο νοσοκομείων, ενός shopping mall που θα είναι το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, ενός ουρανοξύστη, μιας γέφυρας και χιλιάδων οικιών. Το συνολικό κόστος ανέγερσης αυτών των έργων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Ο όγκος των εργασιών της εταιρείας στο Ισραήλ τα τελευταία 15 χρόνια ανέρχεται πέραν του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Πηγή:  http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/342859

http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/01/blog-post_5599.html

Σχόλια