«Αντιδράσεις στον Παπανδρέου»

«Αντιδράσεις στον Παπανδρέου», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση το 2011 και την αντίδραση των πολιτών που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει: «Με ανάμικτα αισθήματα υποδέχθηκαν οι Έλληνες τον καινούργιο χρόνο. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις οι έξι στους δέκα απάντησαν ότι η χώρα τους δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι πιέσεις προς τον Γιώργο Παπανδρέου αυξάνονται. Τις ερχόμενες εβδομάδες πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις και περικοπές για να διασφαλίσει την επόμενη δόση από το πακέτο του μηχανισμού στήριξης.
Αυτή τη φορά η αντίσταση κατά των μέτρων δεν προέρχεται μόνον από τα συνδικάτα, αλλά και από το ίδιο το κυβερνητικό κόμμα. Ο Παπανδρέου έχει χάσει ήδη τέσσερεις βουλευτές και έτσι η πλειοψηφία που διατηρεί στο κοινοβούλιο είναι οριακή, καθώς διαθέτει πια μόνον έξι βουλευτές παραπάνω. Τον Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, στον τομέα της υγείας και στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις στον ελλειμματικό δημόσιο τομέα για το 2011 μέχρι το 2013.»
«Ιδιαίτερα δύσκολο εκτιμάται το ‘άνοιγμα’ 150 κλειστών επαγγελμάτων. Μπορεί μέχρι τώρα οι οκτώ στους δέκα Έλληνες να συμφωνούν με αυτή τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, αλλά οι πληττόμενοι από τη μεταρρύθμιση θα υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων τα συντεχνιακά τους προνόμια. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τους φορτηγατζήδες, στους οποίους κατάφερε η κυβέρνηση να επιβληθεί, αλλά για μια σειρά επαγγέλματα με σοβαρή επιρροή: για εκατοντάδες χιλιάδες δικηγόρους, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους και οδοντίατρους που δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί.»
Εσωκομματική αντιπαράθεση και δυσαρέσκεια
Η δυσαρέσκεια διογκώνεται«Επιπλέον ο στόχος της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, πόσο μάλλον τώρα που ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους του με τον προϋπολογισμό του 2010. Έτσι τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι περικοπές θα είναι ακόμη πιο δραστικές. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι ο Παπανδρέου θα καταφέρει να περάσει πολιτικά τις νέες περικοπές. Ήδη στην εσωκομματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011 πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος αντιτάχθηκαν στον πρωθυπουργό. Από τα άλλα κόμματα δεν υπάρχει καμία περίπτωση στήριξης, ούτε καν από τη ΝΔ. Αλλά ούτε από τον ελληνικό λαό, τον οποίο δεν μπορεί μάλλον ο κ. Παπανδρέου να πείσει για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται ότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες.
Η χώρα περνάει τη χειρότερη ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ΑΕΠ μειώθηκε στο τελευταίο τετράμηνο του 2010 γύρω στο 5% και η κυβέρνηση αναμένει για φέτος άλλη μία μείωση της τάξεως του 3%.
Ο Παπανδρέου πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος και διαβεβαιώνει ότι στο τέλος του 2011 η χώρα θα έχει περάσει την στενωπό.»
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6380857,00.html

Σχόλια