Ύποπτες αγοραπωλησίες αποχαρακτηρισμένων δασικών περιοχών στην περιοχή του Παρνασσού

Τη συστηματική διερεύνηση των καταγγελιών της τηλεοπτικής εκπομπής «Ζούγκλα» και τον άμεσο καταλογισμό ευθυνών για τους αποχαρακτηρισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τα συναρμόδια Υπουργεία ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης.
«Εφόσον επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, προκύπτει μείζον ζήτημα για την ελληνική Πολιτεία, αφού το επίσημο κράτος φέρεται να τον επιβραβεύει το αμαρτωλό παρελθόν του καταγγελλόμενου, διορίζοντας τον στη θέση του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Παρνασσού» τονίζει στην ερώτηση του ο Μιχάλης Γιαννάκης, ο οποίος ζητά να μάθει για ποιο λόγο δόθηκαν, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, οι άδειες οικοδόμησης στην περιοχή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2011
Θέμα : « Ύποπτες αγοραπωλησίες αποχαρακτηρισμένων δασικών περιοχών στην περιοχή του Παρνασσού»
Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο πρόσφατος ηλεκτρονικός και έντυπος Τύπος, ο αποχαρακτηρισμός δημόσιας και δασικής έκτασης και μετατροπής αυτής σε οικόπεδα φιλέτα προς ιδιωτική εκμετάλλευση με στόχο να οικοδομηθούν πολυτελή ακίνητα εισπράττοντας ορισμένοι μεγάλα χρηματικά ποσά., αποτέλεσε εκτεταμένη πρακτική την περίοδο 1995-2003.
Οι επιθεωρητές ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ερευνώντας το συγκεκριμένο ζήτημα στην περιοχή του Παρνασσού, διαβίβασαν το θέμα στη Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ παράλληλα, ενημέρωσαν και την αρμόδια εισαγγελία Λειβαδιάς. Το πόρισμα των ελεγκτών ανέφερε ότι ο πρώην Δασάρχης Λιβαδειάς, κ. Ιωάννης Γρίβας προέβη σε αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, συνολικής έκτασης 120 στρεμμάτων μετατρέποντας αρχικά δημόσιες δασικές εκτάσεις σε αγροτικές και στη συνέχεια σε ιδιωτικές με αποτέλεσμα σήμερα αντί για δάσος να συναντά κανείς υπερπολυτελή ακίνητα στην εν λόγω περιοχή. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να έχει υποπέσει επανειλημμένα σε πειθαρχικά παραπτώματα και παράβαση καθήκοντος και για το λόγο αυτό η αρμόδια εισαγγελία ερευνά το θέμα με στόχο τη συλλογή περισσότερων στοιχείων.
Αν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή, σύμφωνα με τα οποία ο συγκεκριμένος υπάλληλος χειρίστηκε τους αποχαρακτηρισμούς, τότε ανακύπτει μείζον ζήτημα, αφού το κράτος φέρεται να τον επιβραβεύει, διορίζοντας τον στη θέση του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Παρνασσού.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • Ήταν όντως ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπεύθυνος για τον αποχαρακτηρισμό δημόσιας και δασικής έκτασης; Τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις από την κείμενη νομοθεσία; Έχουν καταλογιστεί ευθύνες σε όσους παρανόμησαν;
  • Έχει γίνει έρευνα για το αν υπάρχουν άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν συμπράξει σε αυτές τις παρανομίες; Ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες και ποιοι οι αντίστοιχοι υπάλληλοι;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια