Οι «Τσάμηδες» ονειρεύονται γιορτή μίσους στην Ηγουμενίτσα!

(του Γιάννη Συμεωνίδη)
Πείτε το από περιέργεια, πείτε το από ανοησία, αλλά η Πανδώρα απελευθέρωσε όλες τις συμφορές που ήταν κρυμμένες στο πιθάρι της, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Φαίνεται, όμως, πως αυτό το μυθικό πρόσωπο αποτελεί… πρότυπο για τη σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία εμφανίζει αδυναμία στο να γλιτώνει τις γκάφες! Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, συναίνεσε και στην κατάργηση της βίζας για την είσοδο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόχων αλβανικών διαβατηρίων. Ποιο ήταν το «ευχαριστώ» από την πλευρά των γειτόνων; Να απειλούν με εκδηλώσεις μνήμης στην Ηγουμενίτσα για την αποκαλούμενη «ημέρα γενοκτονίας των “Τσάμηδων”»…
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αφήνουν, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο στην ίδια εκδήλωση οι «Τσάμηδες» να θέσουν ακόμα και ζήτημα επιστροφής περιουσιών, το οποίο άλλωστε θέτουν γενικότερα με βίαιο τρόπο, προκαλώντας επεισόδια σε κάθε επίσκεψη Έλληνα πολιτικού παράγοντα στην Αλβανία. Η επίσημη, όμως, τοποθέτηση των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και για τα προβλήματα που δημιουργούν οι φιλοσκοπιανοί του «Ουράνιου Τόξου», συμπυκνώνεται σε μια λέξη: σιωπή…
Την ίδια ώρα, «αλωνίζουν» προσωπικότητες όπως ο Ντασαμίρ Ταχίρι, βουλευτής του κόμματος PDU, που είναι φιλικώς διακείμενο προς τους «Τσάμηδες»: «Αδέλφια, σας υπόσχομαι ότι έπειτα από ένα χρόνο εμείς όλοι μαζί θα γιορτάσουμε στην Ηγουμενίτσα όπως οι πρόγονοί μας», είχε υποστηρίξει ο κ. Ταχίρι, κατά τη διάρ κεια πρόσφατου φεστιβάλ για την αποκαλούμενη «Τσαμουριά» που διοργανώθηκε στους Άγιους Σαράντα. Σημειώνεται ότι πρόεδρος του φιλοτσαμικού κόμματος είναι ο Τσοτίμ Ιντρίζι, πάλαι ποτέ πολιτικός φίλος του Φάτος Νάνο, του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας...
Για εντυπώσεις...
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε..... στα τέλη Νοεμβρίου, την κατάργηση, από τις 17 Δεκεμβρίου, των θεωρήσεων για την είσοδο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κατόχων αλβανικών διαβατηρίων. Με λίγα λόγια, από εκείνη την ημερομηνία και εντεύθεν οι Αλβανοί μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα επιδεικνύοντας σχεδόν μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα. Γι’ αυτό και υπάρχει η εκτίμηση πως μερίδα Αλβανών εξτρεμιστών, κινούμενη με την κάλυψη της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα, θα χρησιμοποιήσει την επέτειο της «γενοκτονίας» των «Τσάμηδων» προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Το θέμα της πιθανής διεξαγωγής εκδήλωσης «Τσάμηδων» στην Ηγουμενίτσα είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Παπακωνσταντίνου της εφημερίδας Πρωινός Λόγος των Ιωαννίνων. Ο ίδιος, μιλώντας στα «Επίκαιρα», σημειώνει πως ο συγκεκριμένος εορτασμός δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, παρά μόνο σε διάφορα χωριά της Βόρειας Ηπείρου, όπου και έχει συνοδευτεί, κατά καιρούς, από επεισόδια. «Όλες αυτές οι κινήσεις δεν θα γίνονταν χωρίς τη συναίνεση, σιωπηρή ή μη, του κ. Μπερίσα», παρατηρεί με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Κατάλυση» της ελληνικής δημοκρατίας
«Θα πρέπει, πρώτα, να καταλυθεί η ελληνική δημοκρατία για να γίνει εκδήλωση των “Τσάμηδων” στην Ηγουμενίτσα!» Αυτή είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Διονύση Μπελέρη, προέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών, σε επικοινωνία που είχε με τα «Επίκαιρα». Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά πως τέτοιου είδους αλυτρωτικές επιθυμίες δεν θα πρέπει να απασχολούν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και να τους δίνεται έκταση που δεν θα έπρεπε να τους αναλογεί.
Ο κ. Μπελέρης, όμως, στέκεται και στο ζήτημα της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, που θα λάβει χώρα μέσα στο 2011, πιθανότατα την άνοιξη. Το οριστικό ερωτηματολόγιο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά τα προσχέδιά του γεννούν πολλές αμφισβητήσεις. Για παράδειγμα, δεν ερωτάται ποια είναι η μητρική γλώσσα του Αλβανού πολίτη, αλλά αν μιλά κι άλλες γλώσσες πέραν της αλβανικής και ποιες είναι αυτές. Επιπλέον, στο κείμενο που είχε δοθεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναφερόταν ως ερώτηση «σε ποια εθνικότητα ανήκετε» κι απαριθμείτο μια σειρά εθνικοτήτων. Σύμφωνα, όμως, με το τελευταίο προσχέδιο, ερωτάται ο πολίτης αν είναι αλβανικής εθνικότητας κι αν δεν είναι σε ποια ανήκει, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη απαρίθμηση. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, κατά τον κ. Μπελέρη θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς αναλφάβητους Βορειοηπειρώτες.
Επιπλέον, τίθεται ως επιλογή το «δεν επιθυμώ να απαντήσω». Όπως όμως παρατηρεί ο κ. Μπελέρης, το αλβανικό καθεστώς είναι ακόμα μη δημοκρατικό κι αυταρχικό. «Πολλοί, από φόβο ή από άγνοια, μπορεί να επιλέξουν να μην λάβουν μέρος. Δυστυχώς όμως η ενασχόληση της ελληνικής κυβέρνησης με το ζήτημα της απογραφής είναι πολύ μικρή», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών.
«Δώσαμε δώρο»
Σημειώνεται ότι το θέμα της φημολογούμενης εκδήλωσης των «Τσάμηδων» έχει απασχολήσει και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κοραντής. Κι εκείνος συνδέει, με τη σειρά του, την πιθανή επετειακή συγκέντρωση με την κατάργηση της βίζας. Το είχε επισημάνει, μάλιστα, και στην κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σε πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής.
«Δώσαμε ένα μίνι δώρο στην Αλβανία, όταν είναι δεδομένη η ανθελληνική της στάση. Κακώς η Ελλάδα έσπευσε να συναινέσει στην άρση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τη γείτονα, ειδικά μάλιστα όταν όλοι γνωρίζουμε την πολιτεία της σημερινής αλβανικής κυβέρνησης, όπως τη σύγκλισή της με την Τουρκία, αλλά και την έξαρση της βίας εναντίον των Βορειοηπειρωτών και τις απειλητικές διαθέσεις των “Τσάμηδων”. Μέσω της Αλβανίας, εξάλλου, είναι γνωστό ότι γίνεται λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων, αλλά και είσοδος στη χώρα μας κακοποιών στοιχείων», υπογραμμίζει ο κ. Κοραντής.
Κρίσιμα ερωτήματα
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η κατάργηση της βίζας δημιουργεί κι άλλες ανησυχίες για το μέλλον, ίσως σοβαρότερες από εκείνες που ενδέχεται να προκύψουν από μια εκδήλωση αλβανικής μισαλλοδοξίας σε ελληνικό έδαφος. Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις Αλβανών που με ένα χρόνο εργασίας στη χώρα μας δεν θα μπορούν να εισπράττουν συντάξεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τους Βούλγαρους; Παράλληλα, ποιος μπορεί να διασφαλίσει πως, ειδικά έπειτα από μια πιθανή ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση –την οποία υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση–, δεν θα προκύψει ζήτημα αθρόας εγκατάστασης Αλβανών σε ευαίσθητες, απομακρυσμένες ελληνικές περιφέρειες, όπως είναι η Ήπειρος;... 
Ποιοι είναι οι «Τσάμηδες»Οι αποκαλούμενοι «Τσάμηδες» ήταν Αλβανοί μουσουλμάνοι, που κατοικούσαν κυρίως στο νομό Θεσπρωτίας, αλλά και στους νομούς Πρεβέζης και Ιωαννίνων. Το 1923, που έλαβε χώρα η ανταλλαγή μεταξύ μουσουλμάνων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι «Τσάμηδες» αριθμούσαν περί τις 17.000 με 22.000 άτομα. Ο ρόλος τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κάθε άλλο παρά φιλελληνικός ήταν. Είναι, άλλωστε, γνωστή η συνεργασία τους με τους Γερμανούς κατακτητές, καθώς και η προσπάθειά τους, με οπλισμό που προμηθεύονταν από την Αλβανία, να καταλάβουν ελληνικά εδάφη.
Οι ίδιοι οι «Τσάμηδες», ωστόσο, κάνουν λόγο για σφαγές και εκτοπίσεις που υπέστησαν με ευθύνη των ελληνικών κατοχικών κυβερνήσεων. Το όλο ζήτημα είχε φαινομενικά λήξει με τη μαζική παροχή σε αυτούς της αλβανικής υπηκοότητας από τον κομουνιστή ηγέτη της γείτονος Εμβέρ Χότζα. Ο αλβανικός εθνικισμός, όμως, που γιγαντώθηκε μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, έχει εκθρέψει μια νέα γενιά «Τσάμηδων» με αλυτρωτικές βλέψεις…
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 13/01/2011)

Σχόλια