Η Γερμανία επιμένει: όχι στην αύξηση των πόρων του μηχανισμού

Στη συνεδρίαση του Eurogroup μετατέθηκε στην ουσία η λήψη αποφάσεων για την αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης, η οποία συνεχίζει να διχάζει. Η Γερμανία εμμένει ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει λόγος» για αλλαγές.


Όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα δρομολογηθούν άμεσα αποφάσεις για την περίφημη αύξηση του πλαφόν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (=μηχανισμός στήριξης), ούτε ασφαλώς για την έκδοση ευρωομολόγων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι πρώτον μια τέτοια προοπτική πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επιμέρους αλλαγή στη συνολική απάντηση της ΕΕ στην κρίση, και δεύτερον θα πρέπει να συνδεθεί με μια σειρά άλλες αλλαγές όπως π.χ. με τη δημοσιονομική πειθαρχία και αυστηρότερους όρους οικονομικής διακυβέρνησης.
Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Φόλκερ Βίσινγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής, σε συνέντευξή του στο Πρωινό Μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Η Γερμανία επιμένει δηλαδή στη συνολική «λύση-απάντηση» της ΕΕ στην κρίση.
Τι σημαίνει αυτό ακριβώς θα μάθουμε εν ευθέτω χρόνω. Κατά πάσα πιθανότητα λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Αναμονή λοιπόν μέχρι νεωτέρας; Όχι, απαντά ο Φόλκερ Βίσινγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής: «Η απραξία και η αναμονή αποδείχθηκαν μη συνετή τακτική στην κρίση των δημοσιονομικών, αλλά και γενικά στην οικονομική κρίση. Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν πάντα το πάνω χέρι. Δηλαδή πρέπει να αντιδρούν έγκαιρα και σωστά, ώστε να μην χρειαστούν ξανά έκτακτα μέτρα, όπως συνέβη πέρσι.»
Τα εθνικά κοινοβούλια θα πουν όχι
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο - αναγκαία η αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης  
 Όμως αυτό το «έγκαιρα και σωστά» δεν σημαίνει και αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης που προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό: «Εκτιμώ ότι οι προτάσεις του κ. Μπαρόζο είναι ανεύθυνες. Νομίζω ότι η διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, έτσι όπως προτάθηκε, πρώτον δεν είναι αναγκαία, και δεύτερον ένα τέτοιο μέτρο δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά εθνικά κοινοβούλια.»
Πως είναι δυνατόν να μην είναι αναγκαίο ένα τέτοιο μέτρο τη στιγμή που η Πορτογαλία δανείζεται στις αγορές με επιτόκια 6,7% για τα δεκαετή κρατικά ομόλογά της, ποσοστό που δεν μπορεί να αντέξει επί πολύ;
Ο κ. Βίσινγκ παραπέμπει στο γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει εξαντληθεί το 10% του πλαφόν που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης και τονίζει ότι: «Εάν εξαντλείς το 10% από το πλαφόν του μηχανισμού και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι θέλει αύξηση, κάτι δεν πάει καλά. Οι προτάσεις επίσης, όπως έγιναν από  την Κομισιόν, δεν βοηθούν, ούτε είναι πειστικές. Και επαναλαμβάνω: δεν πρόκειται να εγκριθούν γιατί δεν υπάρχει η ανάλογη πλειοψηφία. Η γερμανική βουλή δεν πρόκειται να το ψηφίσει.»

Βοήθεια και δημοσιονομική πειθαρχία
Τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου Φόλκερ Βίσινγκ αποσαφήνισε ότι εμμένει στη θέση ότι η βοήθεια πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα δημοσιονομικής πειθαρχίας:
«Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε χώρες που έχουν ελλείμματα προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ. Αυτή η βοήθεια πρέπει όμως να μείνει ‘βοήθεια για αυτοβοήθεια’, δηλαδή να υπάρχουν αυστηροί όροι και να επιδειχθεί όντως δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν πρέπει οι ισχυρές χώρες να καταντήσουν μόνιμοι στυλοβάτες των αδύναμων. Θέλουμε επίσης η βοήθεια αυτή να έχει χρονικά πλαίσια.
Το σημαντικότερο εξάλλου είναι η κάθε χώρα που αντιμετωπίζει τώρα προβλήματα να μπορεί να βγει μόνη της από το αδιέξοδο των χρεών.»
Ζητούμενο τώρα είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές στις αποφάσεις ή μάλλον στην αναβολή αποφάσεων του Eurogroup.
Ήδη η Ισπανία ανακάλεσε την απόφασή της για δύο επιπλέον δημοπρασίες ομολόγων αυτή την εβδομάδα και τις αντικατέστησε με κοινοπρακτικό δάνειο.
Επίσης γνωστοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη διεύρυνση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως π.χ. την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

ARD - Morgenmagazin / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6408829,00.html

Σχόλια