Ληστρική αύξηση

«Τελικά, όσα στοιχεία για την οικονομική ύφεση και να έρθουν στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, να ενισχύει την ακρίβεια και να παίρνει μέτρα φοροεισπρακτικά και αντιαναπτυξιακά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θ. Καράογλου, δήλωσε για τη ληστρική αύξηση των αντικειμενικών αξιών: «Σε μόλις δυο μέρες και αφού ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, το υπουργείο Οικονομικών αρχικά ανακοίνωσε το νέο τρόπο υπολογισμού της αυτοπεραίωσης και έπειτα, βρήκε την ευκαιρία -εν μέσω εορταστικής περιόδου- να δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο των ακινήτων.
Ορίζει αντικειμενικές αξίες σε 25 Νομούς της χώρας και σε συνολικά 4.455 οικισμούς, που θα προκαλέσουν αυξήσεις ως και 200% στις φορολογητέες αξίες των περιλαμβανομένων ακινήτων. Έτσι, με τη σειρά τους, οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, αλλά και όλοι οι σχετικοί φόροι για τα εν λόγω ακίνητα, αναμένεται να αυξηθούν υπέρμετρα.
Ιδιαίτερα θα πληγούν περιοχές της Ελληνικής υπαίθρου και τουριστικές περιοχές, που περιμένουν κάποιας μορφής ανάπτυξη, μέσω της ύπαρξης επενδύσεων σε τουριστικά και εξοχικά ακίνητα και όπου η ανεργία ξεπερνάει κατά πολύ τον Εθνικό μέσο όρο.
Η Νέα Δημοκρατία σαφώς δεν είναι αντίθετη με τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, για να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές και σωστός προγραμματισμός από μεριάς των φορολογούμενων πολιτών. Θα πρέπει, όμως, αυτές οι αξίες να είναι λογικές, σαφώς μικρότερες από τις εμπορικές και να μη λειτουργούν ως ένα ακόμα όχημα ληστρικής αντιμετώπισης του κράτους προς τους πολίτες του. Ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται σε αξίες πολύ χαμηλότερες από αυτές των αντικειμενικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εισηγήσεις από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ανέφεραν ως κατώτερη τιμή αυτή των 300-450 ευρώ ανά τ.μ. το ΥΠ.Ο. όρισε ως χαμηλότερη αυτή των 600 ευρώ ανά τμ. Και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε στις 3.200 ευρώ ανά τμ.. Με τι στοιχεία προχώρησε άραγε σε αυτό τον προσδιορισμό;
Έτσι, έρχεται ακόμα ένα πλήγμα στην κτηματαγορά, που ήδη διανύει τις χειρότερες στιγμές της, εδώ και δεκαετίες. Οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί ως και 50% σε κάποιες περιοχές, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί από 10% (τα καινούρια) έως και 30% (τα πιο παλιά) και οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 40%. Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε δυσχερή θέση και εκατοντάδες επαγγέλματα, που βρίσκονται γύρω από την οικοδομή σβήνουν οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπων στην ανεργία.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί, περίπου, 50.000 θέσεις εργασίας γύρω από την οικοδομή, ενώ ακόμα και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μόλις πριν λίγες ημέρες, με ερώτηση της στη Βουλή ζητούσε μέτρα τόνωσης της αγοράς και τόνιζε το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφώσει στην αγορά η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Όλη αυτή η ύφεση έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη και στην υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αντί για αύξησή τους μέσω της ανάπτυξης της οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξησή τους μέσω ληστρικής επιδρομής στα Ελληνικά νοικοκυριά για να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις της στους ξένους δανειστές της.
Καλούμε το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τις τιμές που έχει ανακοινώσει και να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις με στόχο την πιο δίκαιη και διαφανή φορολόγησή τους, που ταυτόχρονα δεν θα αποτελεί μέτρο αντιαναπτυξιακής πολιτικής».

Σχόλια