Ανοιχτή επιστολή Μιχάλη Γιαννάκη


Σχηματάρι, 05 Ιανουαρίου 2010

Κοιν:
Β. Τόγια, Β. Βυλιώτη – Τσόνογλου, Α. Αγάτσα, Βουλευτές Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Περγαντά
Περιφερειακούς Συμβούλους
Κόμματα
Δημάρχους Ν. Βοιωτίας
Επιμελητήριο Βοιωτίας
Εμπορικοί Σύλλογοι Ν. Βοιωτίας
Εργατικά Κέντρα Λιβαδειάς Θήβας
Εκπρόσωπους Βιομηχανιών ν. Βοιωτίας

Κυρίες και Κύριοι,

Η νέος αναπτυξιακός νόμος οφείλει να στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη, όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων περιφερειών αλλά και στο εσωτερικό του κάθε νομού.
Και να είναι διαφανής, σύγχρονος και λειτουργικός.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να καταργήσει τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, που καθ’ ομολογία στελεχών του ήταν ο καλύτερος επενδυτικός νόμος της Μεταπολίτευσης.
Και αφού άφησε τη Χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς το αναπτυξιακό εργαλείο της Πολιτείας για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, εισάγει σήμερα ένα περίπλοκο νομοσχέδιο που στηρίζεται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα που μονομερώς και χωρίς επεξεργασία στη Βουλή, θα αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός.
Πολύ περισσότερο όμως, η κυβέρνηση, αγνοώντας πλήρως την οικονομική και δημογραφική γεωγραφία του νομού Βοιωτίας αποφάσισε να θέσει, επί της ουσίας το νομό μας εκτός του αναπτυξιακού νόμου, που εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή.
Χρησιμοποιώντας έωλα επιχειρήματα για το κατά κεφαλήν εισόδημα στο νομό Βοιωτίας αγνοεί ότι:
Α) αυτό οφείλεται στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου, που συγκεντρώνει έντονη βιομηχανική δραστηριότητα
Β) μεγάλο ποσοστό από τα στελέχη και τους εργαζόμενους κατοικεί και δραστηριοποιείται εκτός νομού, όπου και μεταφέρονται τα εισοδήματα που εμφανίζονται να παράγονται εντός νομού
Γ) η Βοιωτία καταγράφει αρνητικό ρεκόρ ανεργίας
Δ) ο νομός μας αντιμετωπίζει έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, όπως το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού
Έτσι, προωθεί, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Νόμου που έφερε στην Βουλή τον χαμηλότερο βαθμό επιδότησης στο νομό Βοιωτίας, παρουσιάζοντας τους Βοιωτούς πολίτες ως τους πλέον οικονομικά ισχυρούς, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οφείλουμε, ως εκπρόσωποι αυτής της περιοχής, να ανατρέψουμε την στρεβλή άποψη που καλλιεργεί η κυβέρνηση για το νομό μας και τους πολίτες του.
Και να διεκδικήσουμε την ίση μεταχείριση του νομού μας από το νέο αναπτυξιακό νόμο και να μην επιτρέψουμε να βυθιστεί ο τόπο μας σε μόνιμη υπανάπτυξη.
Ήδη, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου η ΓΣΕΒΕΕ και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους και την δυσαρέσκειά τους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, που προωθεί ο αρμόδιος Υπουργός.
Είχα την δυνατότητα στην πρώτη συζήτηση επί του νομοσχεδίου να αναφερθώ στην απαράδεκτη μεταχείριση που υφίσταται ο νομός μας και να καλέσω τον παριστάμενο Υπουργό να αναθεωρήσει τις αρνητικές για τη Βοιωτία διατάξεις του νομοσχεδίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα, θα δοθεί η δυνατότητα διεξοδικότερης συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, πριν το σχετικό νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Καλώ, τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, τους παράγοντες της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τους εμπόρους και τους εκπροσώπους τους, καθώς και όλους τους φορείς του νομού, σε κοινή συστράτευση εναντίον των ρυθμίσεων που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της Βοιωτίας.
Οφείλουμε από κοινού, να διαμορφώσουμε μια κοινή, ενιαία και ξεκάθαρη θέση υπέρ του τόπου μας.

Με τιμή,

Μιχάλης Γιαννάκης
Βουλευτής Ν.Δ. Βοιωτίας

Σχόλια