Ο εφιάλτης της αξιοκρατίας μέσω ΑΣΕΠ!

Είμαστε 426 εναπομείναντες εκπαιδευτικοί, που διαγωνιστήκαμε με γραπτό διαγωνισμό  μέσω ΑΣΕΠ με προκήρυξη του 2008. Δώσαμε διαγωνισμό το 2009 και τα οριστικά αποτελέσματα βγήκαν  μέσα στο 2009.Έχουμε δηλαδή ονομαστικά ΦΕΚ διορισμού εντός του 2009! Η προκήρυξη έλεγε πως πρέπει να μας απορροφήσει ΟΛΟΥΣ ΕΩΣ 31/08/2010. Συγκεκριμένα σε δύο φουρνιές, τους μισούς κατά το σχολικό έτος 2009-2010 και τους υπόλοιπους στο επόμενο σχολικό έτος 2010-2011. Η πρώτη “φουρνιά” διορίστηκε κανονικά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν στις προσλήψεις του δεύτερου σχολικού έτους δεν απορρόφησε τους εναπομείναντες 1302 διοριστέους ΑΣΕΠ, αλλά μόνο τους 879, αφήνοντας αδιόριστους 426!Επομένως έχει ήδη διορίσει περίπου το 75% των διοριστέων του διαγωνισμού, και παρόλο που το μνημόνιο εξαιρούσε το πάγωμα προσλήψεων στην υγεία και στην παιδεία, το Υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να μας διορίσει έως 31/08/2010!!!
1) Την άνοιξη του 2010 το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών, έχοντας στα “σκαριά” έναν νέο νόμο. Εν όψη της ψήφισης του, συναντήθηκε κλιμάκιο του συνηγόρου του πολίτη με συνεργάτη της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, όπου συζητήθηκε η μεταβατική περίοδος, με σκοπό όμως να διορισθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί από τους έχοντες προϋπηρεσία, ενώ διευκρινίστηκε πως οι 1302 εναπομείναντες διοριστέοι ΑΣΕΠ θα διορισθούν κανονικά τον Αυγ 2010. Άλλωστε είναι αντισυνταγματικό, να διορίστουν οι εναπομείναντες διοριστέοι με άλλο νομικό πλαίσιο από αυτό που ορίζει η προκήρυξη, βάση της οποίας έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό. Κάτι τέτοιο όμως δεν τηρήθηκε από το Υπουργείο και έτσι μπήκαμε παράτυπα στην μεταβατική περίοδο, με την ψήφιση του νόμου 3848 τον Μάιο του 2010. Ο νόμος ορίζει στο σύνολο των διορισμών το 60% να προέρχεται από τους πίνακες διοριστέους του ΑΣΕΠ και το 40% από τον ενιαίο πίνακα με προϋπηρεσία. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως τα ΦΕΚ με τις πιστώσεις των διορισμών μας έχουν βγει από το 2008!!!Πού πήγαν τα χρήματα των πιστώσεών μας? Θα σας απαντήσω αμέσως.
2) Τον Αύγουστο του 2010 το Υπουργείο Παιδείας από τις 2800 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, μόλις οι 840 ήταν από  διοριστέους ΑΣΕΠ, καταστρατηγώντας τα ποσοστά 60%(ΑΣΕΠ) και 40%(ενιαίος πίνακας αναπληρωτών), τα οποία προβλέπει ο νόμος 3848/2010. Συγκεκριμένα διόρισε επιπλέον του νόμου 811 εκπαιδευτικούς από τους πίνακες των 24 μηνιτών και 30 μηνιτών(όσοι εκπαιδευτικοί αποκτήσουν 24 μήνες προϋπηρεσία και έχουν πιάσει την βάση στην βαθμολογία του ΑΣΕΠ μπαίνουν στον πίνακα των 24 μηνιτών και όσοι έχουν 30 μήνες προϋπηρεσία μπαίνουν αντιστοίχως στο πίνακα των 30μηνιτών), αφήνοντας αδιόριστους 426 εκπαιδευτικούς με διοριστέους ΑΣΕΠ με ονομαστικά φεκ διορισμού και συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο διορισμού, το οποίο παραβιάστηκε εν τέλη!
3) Επιπλέον στους διορισμούς του Αυγ 2010, το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως “βάπτισε” 513 δασκάλους από τον ενιαίο πίνακα των αναπληρωτών ως ασεπίτες, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις πιστώσεις μας για να τους διορίσει το καλοκαίρι του 2010!

4) Επίσης ο ένας διορισμός για κάθε μία συνταξιοδότηση (μνημόνιο) δεν τηρήθηκε από το Υπουργείο, καθώς για περίπου 20.000 συνταξιοδοτήσεις(δήλωση της κ.Διαμαντοπούλου, Υπουργού Παιδείας στην εφημερίδα Έθνος), έγιναν 2.800 μονιμοποιήσεις!!!
5) Ακόμα και τον Νοέμβριο του 2010 που το υπουργείο εσωτερικών ξεπάγωσε τις προσλήψεις του δημοσίου και έστειλε εγκύκλιο προς ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΛΟΝ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΩΣ 31/12/2010, ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΧΕ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2009, το Υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του  προς εμάς, όπως έκανε ο κ.Λοβέρδος για το Υπ. Υγείας και άλλα Υπουργεία!

Τρόπος αντίδρασης:
1) Έχουμε κινηθεί νομικά. Περιμένουμε την ανακοίνωση την ημερομηνίας του δικαστηρίου. Το ζητούμενο όμως είναι πως εάν φθάσουμε μέχρι εκεί, τότε ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νομικές δυσχέρειες ως προς τους συναδέλφους που διορίστηκαν κατά το σχολικό έτος 2010-2010 εκτός ΑΣΕΠ...
  1. Καταθέσαμε υπομνήματα προς:
  • Την γενική διεύθυνση διοίκησης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διεύθυνση προσωπικού Δ.Ε. Τμήμα Α' (Διορισμών).
  • Την υπηρεσία γενικού επιτρόπου της επικρατείας στο ελεγκτικό συνέδριο.
  • Την ολομέλεια του εθνικού συμβουλίου παιδείας.

Και καταγγελίες προς:
  • Τον γενικό επιθεωρητή δημοσίας διοίκησης κ. Ρακιντζή.
  • Την διεθνή διαφάνεια Ελλάς.
  • Το σώμα- ελεγκτών-επιθεωρητών δημοσίας διοίκησης.
  1. Έχουν κατατεθεί πάνω από 20 ερωτήσεις και αναφορές στην βουλή για το θέμα μας, που προέρχονται από βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της βουλής, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνώντος κόμματος, από τους: κ.Κουράκη Τάσο, κ. Ψαριανό Γρηγόρη, κ. Κουβέλη Φώτη, κ. Κασαπίδη Γεώργο, κ. Βόζεμπεργκ Ελίζα, κ. Κακλαμάνη Απόστολο, κ. Γεωργιάδη Άδωνη, κ. Πλεύρη Αθανάσιο, κ. Νικολόπουλο Νίκο, κ.Βελόπουλο Κυριάκο, κ. Γιουμαντζίδη Βασίλη, κ. Κόλλια-Τσαρούχα Μαρία, κ. Σπηλιωτόπουλο Άρη, κ. Καραόλγου Θεόδωρο, κ. Ταλιαδούρο Σπύρο, κ. Τσουμάνη-Σπέντζα Ευγενία, κ. Χαρακόπουλου Μάξιμου, κ. Παπανδρέου-Παπαδάκη Ουρανία, κ.Βαίτση Αποστολάτο, κ. Γιουμαντζίδης Βασίλης.
  1. Έχουμε βγει ζωντανά δυο φορές στην εκπομπή του κ. Αυτιά στο ALTER, καθώς και στο τοπικό κανάλι της Λαμίας STAR. Επιπλέον έχουν γίνει πολλές δημοσιεύσεις για το θέμα μας σε εφημερίδες και blogs.

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Διοριστέοι ΑΣΕΠ 2008
Πολύχρονου Γ.

Σχόλια