Ποια είναι η Νέα Αναπληρώτρια Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας

H Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία από τον Οκτώβριο 2009. Μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη Διακομματική Επιτροπή για την Εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος της Χώρας και των Συνθηκών Διαβίωσης των Κρατουμένων. Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Μποτσουάνα, Μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Αλβανίας και του Ισραήλ. Διετέλεσε Αναπληρώτρια Γραμματέας Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ιανουάριο του 2011 είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Κόμματος.
Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου γεννήθηκε το 1975 στην Πάτρα του Ν. Αχαΐας και μεγάλωσε στη Ζαχάρω του Ν. Ηλείας. Αποφοίτησε ως αριστούχος (πρώτη τη τάξη) από τη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και ακολούθησε σπουδές Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αποφοίτησε από το Georgetown University Law Center με διάκριση.  Αναμένει την έκδοση του διδακτορικού της διπλώματος στο Διεθνές Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Παν/μιου Columbia της Νέας Υόρκης. Το πανεπιστημιακό της έργο και οι επιδόσεις της έχουν τιμηθεί με σειρά υποτροφιών και βραβείων, όπως οι υποτροφίες των ιδρυμάτων Fulbright, NATO, Ι.Κ.Υ. και Ωνασείου «Λίλιαν Βουδούρη».....

Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών της κατείχε θέσεις στα εκδοτικά συμβούλια των Columbia Journal of Environmental Law και Columbia Journal of European Law και υπήρξε πρόεδρος του Columbia University Hellenic Association. Περαιτέρω, η αρθρογραφία της, η οποία αφορά σε θέματα διεθνή και Ευρωπαϊκά, έχει παρουσιαστεί σε διεθνή νομικά περιοδικά. 
Έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Yale και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale ως ειδικός επιστήμων σε θέματα παγκοσμιοποίησης, περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και διαφθοράς, καθώς και στο Κέντρου Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του New York, ως εμπειρογνώμων σε θέματα Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος και Δικαίου Παγκοσμίου Εμπορίου. Επιπροσθέτως, έχει εργασθεί στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Συμμετείχε σε διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα κοινωνικής ανάπτυξης, προστασίας περιβάλλοντος και Δικαίου της Θάλασσας. Ανακηρύχθηκε δεύτερη κατά σειρά νικήτρια για το βραβείο των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Hamilton Shirley Amerasinghe Memorial Fellowship on the Law of the Sea). Παρουσίασε ως μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου για τα Ηνωμένα Έθνη θέματα οργάνωσης της διεθνούς κοινωνίας κατά της Κλιματικής Αλλαγής και συνέγραψε ως ειδική συνεργάτης του Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών της Νομικής Σχολής του Παν/μιου Κολούμπια βασικό άρθρο για το μέλλον του Δικαίου των Κλιματικών Αλλαγών για το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών. 
Η κα. Αυγερινοπούλου διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα από το 2006 και στις Βρυξέλλες από το 2010, με ειδίκευση σε θέματα Διεθνούς, Ευρωπαϊκού και Περιβαλλοντικού Δικαίου, καθώς και την εναλλακτική επίλυση διαφορών και τη διεθνή διαιτησία. Από το 2004 διατελεί Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, μέσα από το οποίο έχει προωθήσει την ερευνητική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και εθελοντικές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του Ν. Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.
Για την σχετική της δράση τιμήθηκε το 2009 με το Διεθνές Βραβείο «Άρτεμις» από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών. Την ίδια χρονιά, για την προσφορά της στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο Δήμος Αθηναίων απένειμε στην κα. Αυγερινοπούλου ειδική αναγνώριση. To 2010 έλαβε το Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη για τις Διεθνείς Πρωτοβουλίες σε Ανθρωπιστικά Ζητήματα από τη Διεθνή Οργάνωση για τα Ορφανά του Κόσμου. Το 2010 έλαβε επίσης «ιδιαίτερη αναγνώριση από το [Αμερικανικό] Κογκρέσο» για την εκπροσώπηση των Ελλήνων φοιτητών στην Αμερική και για τις πρωτοβουλίες της υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Η δράση της έχει περαιτέρω αναγνωριστεί με πρόταση της υποψηφιότητάς της για το Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης» το 2008, για την πρωτοβουλία της για την ίδρυση ενός Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η κα. Αυγερινοπούλου είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκλογικού Δικαίου, ειδικός σύμβουλος της Ένωσης Ελλήνων Βιο-επιστημόνων Αμερικής, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Βρυξελλών, του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου Περιβάλλοντος, του Συλλόγου Αποφοίτων του Παν/μίου Columbia στην Ελλάδα, του Συλλόγου Αποφοίτων του Παν/μίου Georgetown στην Ελλάδα, του Συλλόγου Αποφοίτων της Νομικής Σχολής του Παν/μίου του Georgetown.

Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Σχόλια