«Στον δρόμο 250 εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ»


Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδική μέριμνα για τους ανέργους που άφησε η ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ, ζήτησε με ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Προστασίας ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης.

«Το Υπουργείο Εργασίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, ενώ το υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει πιθανές εργοδοτικές αυθαιρεσίες» τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκης επαναφέροντας την πρόταση επανασύστασης και επαναλειτουργίας μικτών Τμημάτων Τεχνικής και Υγειονομικής & Κοινωνικής Επιθεώρησης στην ευρύτερη περιοχή, που κατέθεσε με την ΑΠ 9181/14.01.2011 ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό. Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης καλεί το Υπουργείο να απαντήσει έμπρακτα στις αγωνίες των εργαζομένων της ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ που σχετίζονται με την πληρωμή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Προστασίας

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΜΑ: «Στον δρόμο 250 εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ»

Κυρία Υπουργέ,

Η δημοσιονομική κρίση, την οποία διέρχεται η χώρα έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια σε χιλιάδες υγιείς –μέχρι πρόσφατα- επιχειρήσεις, οδηγώντας τες με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο». Ειδικά στην περιφέρεια, όπου η ανάπτυξη της βιομηχανίας έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την τοπική απασχόληση, η κρίση έχει φέρει την απόγνωση σε χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους με μεγάλες καθυστερήσεις.

Τελευταίο παράδειγμα στο νομό Βοιωτίας αποτελεί το «λουκέτο» στην βιομηχανία ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, όπου η παρακμή της εταιρίας άφησε τους 250 περίπου εργαζομένους της επιχείρησης απλήρωτους για περισσότερους από 5 μήνες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας εδώ και 2 μήνες.


Παρά τις θυσίες των εργαζομένων που δέχτηκαν τις καθυστερήσεις πληρωμών, παρά την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της επιχείρησης, η συμπεριφορά και ο εμπαιγμός της εταιρίας απέναντι στους εργαζομένους έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Η ευθύνη για την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση βαραίνει σαφώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στη λειτουργία της επιχείρησης, παρά την έγκαιρη ενημέρωση από το Σωματείο των Εργαζομένων και η υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επέτρεψαν και ενέτειναν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, που στρέφονταν κατά των εργαζομένων της επιχείρησης, χωρίς το κράτος να λαμβάνει καμία μέριμνα για το εργασιακό καθεστώς στην περιοχή της Βοιωτίας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Έχουν υποπέσει στην αντίληψη των Υπηρεσιών του Υπουργείου εργοδοτικές αυθαιρεσίες από πλευράς της ιδιοκτησίας της ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ και αν ναι πως αντέδρασαν;
-Πως προτίθεται το Υπουργείο να συνδράμει τους εργαζόμενους ώστε να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις που τους οφείλονται;
-Είναι στα σχέδια του Υπουργείου να συμπεριλάβει ειδική μέριμνα μοριοδότησης των ανέργων της ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ στους επόμενους διαγωνισμούς του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
-Πως μπορεί το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει τους ανέργους της εν λόγω εταιρίας και τι προτίθεται να πράξει σε αυτή την κατεύθυνση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια