Oι δηλώσεις του Στρος Καν


Δελτίο Τύπου 10/475                                                        
ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
7 Δεκεμβρίου 2010

                                                                                 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
                                                                                 Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρός-Κάν ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου πραγματοποίησε συζητήσεις για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Ο Κύριος Στρός-Κάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, τον Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με μέλη της
Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, καθώς και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Κύριος Στρός-Καν έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα και να ανταλλάξω απόψεις με τις Ελληνικές Αρχές, με μέλη του Κοινοβουλίου και με την αντιπολίτευση. Συγχαίρω τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός για την εφαρμογή του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού τους προγράμματος που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας. Το ΔΝΤ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδος, περιλαμβάνοντας την παροχή αρωγής για να διασφαλιστεί ότι το οικονομικό πρόγραμμα είναι κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο, και ότι παρέχει προστασία για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.
“Στους έξι μήνες της εφαρμογής του προγράμματος έχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά
παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η επόμενη φάση της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για να ελευθερωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού. Δεν είναι εύκολο έργο και θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν πολλά από τα μέτρα, και μέχρι να καρποφορήσουν
πλήρως. Όμως, η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής έθεσε ένα στερεό θεμέλιο για την περαιτέρω πρόοδο: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου και η φορολογική διαχείριση βελτιώνεται, ο χρηματοοικονομικός τομέας δυναμώνει, έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και έχουν δρομολογηθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις –τώρα είναι η στιγμή για να εφαρμοστούν και να επιταχυνθούν.
“Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα. Όμως, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν, είμαι πεπεισμένος από τις συζητήσεις που πραγματοποίησα ότι η Ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει το στόχο της.”

Σχόλια