FINANCIAL TIMES: ΔΝΤ: ΩΡΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Dominique Strauss-Kahn, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προέτρεψε την Ελλάδα να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δηλώνοντας ότι «αυτή είναι η καθοριστική στιγμή» για τη χώρα.
«Το επόμενο στάδιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη πιο κρίσιμο για να απελευθερωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Strauss-Kahn, στη λήξη της πρώτης επίσκεψής του, από τον περασμένο Μάιο όπου συμφωνήθηκε η διάσωση ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και τον διεθνή οργανισμό.
«Δεν είναι εύκολο έργο… αλλά η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι τώρα δημιουργεί μια καλή βάση για χτίσιμο», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονες πολιτικές αντιδράσεις στον τρέχοντα κύκλο μεταρρυθμίσεων: μειώσεις δαπανών σε οργανισμούς του Δημοσίου, μέτρα για πιο ελαστική αγορά εργασίας και μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.

Ο κ. Strauss-Kahn υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της είσπραξης φόρων, δηλώνοντας ότι «οι πιο πλούσιοι θα πρέπει να συμμετέχουν», σε μια αναφορά στο μακροχρόνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής των πλούσιων επαγγελματιών στην Ελλάδα.

Το μήνυμά του, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, ήταν πολύ επίκαιρο, ακόμη και μεταξύ των αριστερών Ελλήνων που πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα όπου ο κ. Strauss-Kahn συνομιλούσε με τα μέλη της επιτροπής οικονομικών της Βουλής.


«Οι πλούσιοι δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν για την κρίση, παρά τα λόγια της κυβέρνησης για δικαιοσύνη», δήλωσε φοιτητής που κρατούσε στα χέρια πανό το οποίο έγραφε: «Λαοί της Ευρώπης, ξεσηκωθείτε».

Κι άλλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, όταν ο επίτροπος κ. Olli Rehn θα επισκεφθεί την Αθήνα με ανάλογη αποστολή για την επαναβεβαίωση της δέσμευσης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
«Πολλοί μας βλέπουν σαν τους "κακούς"… Αλλά καλύτερα για εσάς να βρισκόμαστε εδώ, παρά έξω από τη χώρα», δήλωσε ο κ. Strauss-Kahn μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Παράλληλα η εφημερίδα σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι απρόθυμη μέχρι στιγμής να ακούσει τους συμβούλους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και να συλλάβει διάσημα πρόσωπα που είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή. Τέλος τονίζει πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στους στόχους Ε.Ε. - ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έως τα τέλη του μήνα, κινδυνεύει με καθυστέρηση στις διαδικασίες παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του πακέτου βοήθειας. 
 

Σχόλια