Τώρα μαθαίνουμε γιατί ήλθε ο Στρος Καν

Γιατί ήλθε ο Ντόμινικ Στρος Καν την Τρίτη και έφυγε την ίδια μέρα; Γιατί τον έφεραν αυτή τη χρονική περίοδο που “καίνε” όλα τα θέματα;
Σκεφτείτε: Αμέσως μόλις μίλησε στη Βουλή και μας έφερε την καταστροφή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάνει την Πέμπτη υπουργικό συμβούλιο και ανοίγει τα νομοσχέδια για τις ΔΕΚΟ, την ανταγωνιστικότητα και τις εργασιακές σχέσεις. Θέματα που καίνε εκατομμύρια Ελληνες και που θα αλλάξουν οριστικά τη ζωή αυτής της χώρας. Το σχέδιο απλό: Φέρνουμε τον μπαμπούλα για να φοβίσουμε τον κόσμο και στη συνέχεια περνάμε όλα τα επώδυνα μέτρα μαζί σαν ένα σοκ από το οποίο δύσκολα θα αντιδράσουμε.
Τι είπε ο κ. ΔΝΤ; Οτι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, να αποκτήσει η Ελλάδα ανταγωνιστικότητα, να περικοπεί το σπάταλο κράτος. Φωτογράφισε έτσι τα τρία νομοσχέδια που θα συζητηθούν στο υπουργικό και θα γίνουν νόμοι μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι πληροφορίες για τις τελικές αποφάσεις είναι δυσάρεστες.
Στο εργασιακό τομέα, ό,τι γράψαμε θα ισχύσει. Δηλαδή επιχειρησιακές συμβάσεις αντί συλλογικών και εργασιακή ζούγκλα. Ακόμη και οι όποιες -δήθεν- προσπάθειες που καταβάλει η κ. Κατσέλη είναι στο βρόντο και για τα μάτια του κόσμου.
Το θέμα είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα χάσουν πάνω από 10% του μισθού τους και έπεται συνέχεια.
Στο θέμα του δημόσιου τομέα, τα πλαφόν στις αμοιβές, οι μειώσεις επιδομάτων και οι μετατάξεις – απολύσεις που έρχονται θα χτυπήσουν χιλιάδες εργαζόμενους σε πάνω από 100 δημόσιες υπηρεσίες.
Οσο για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των εξαγωγών, όλα αυτά μοιάζουν με ανέκδοτα για πεθαμένους. Με το να ανακοινώνουν πανηγυρικά ότι φτιάχνουν ταμείο, ψάχνουν χρήματα, θα δώσουν κίνητρα για εξαγωγές είναι σα να βαράνε στο βρόντο.
Ετσι, λοιπόν, μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Σε ρόλο “σκιάχτρου” ήλθε να μιλήσει στο λαό και να τον κάνει να υποκύψει αλλιώς δάνειο δεν έχει. Έμμεσα ανέλαβε την ευθύνη των μέτρων που θα ληφθούν σύντομα έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην απολογείται στον κόσμο για τα ψέματά της αλλά να δικαιολογείται λέγοντας: “Δεν τα ζητήσαμε εμείς τα μέτρα. Ο Στρος Καν τα ήθελε και δε γινόταν αλλιώς”.
Από την άλλη, βλέποντας ο Γ. Παπανδρέου ότι αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές έχουν βγει στα κεραμίδια αποφάσισε να τους μαζέψει στο μαντρί βάζοντας τον διευθυντή του ΔΝΤ να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Τέλος, επιτιθέμενος ο κ. Στρος Καν στην αντιπολίτευση έκανε αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση η οποία θέλει συναίνεση.
Όσο για την Αριστερά, αυτή δεν υπάρχει απλά αφού ακόμη τσακώνεται αν έπρεπε να ήταν μέσα στη Βουλή, ή έξω από αυτήν.
Έξυπνο το κόλπο με την παρουσία του κ. ΔΝΤ αυτή τη χρονική συγκυρία. Το κακό είναι ότι κανείς δεν τον πήρε με τις πέτρες. Η μόνη που έκανε… αντίσταση ήταν η Πετρούλα που τον πήρε με τις ειρωνείες. Εκεί καταντήσαμε.

Σχόλια