Το ευρωομόλογο δεν θα είναι θέμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Η κρίση του ευρώ θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσει τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλες ενώ το ευρωομόλογο δεν θα αποτελέσει θέμα της συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα.
Tη σύσταση από το 2013 μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την ενεργό εμπλοκή και των ιδιωτών επενδυτών θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
            Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην πρόταση ορισμένων χωρών για έκδοση κοινού ευρωομόλογου αγοράς χρέους χωρών της ευρωζώνης.
            Όπως αναμενόταν η αναφορά περιορίζεται μόνο στη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, όπως είχε προαναγγελθεί στην προηγούμενη Σύνοδο στις 28 και 29 Οκτωβρίου με τη διαφορά πως τώρα θα υιοθετηθεί, ενώ καθορίζονται και οι βασικές λειτουργίες του εν λόγω μηχανισμού.
            Ειδικότερα, σε περίπτωση που μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, κατ΄αρχήν θα αποφασίζεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, την οποία θα αποδέχονται οι ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα θα επιβάλλεται από την τρόικα, δηλαδή την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας όπως αυτά που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.
            Μόλις εκπληρωθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα παρέχει οικονομική στήριξη στη χώρα που έχει πρόβλημα. Εάν στην πορεία η κατάσταση επιδεινωθεί τότε η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΔΝΤ θα κηρύσσουν τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών και θα αποφασίζεται η αναδιάρθρωση του χρέους. Οι πρώτοι που θα επιβαρύνονται από την αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι οι ιδιώτες επενδυτές που θα αποδέχονται τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διαθέτουν ή την ακύρωση μέρους αυτών.
            Η προβλεπόμενη διαδικασία θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη συνέχιση της χρηματοδότησης του χρέους από χώρα με δημοσιονομικά προβλήματα ιδιώτες επενδυτές θα ζητούν υψηλό επιτόκιο για την αγορά ομολόγων προκειμένου να ασφαλίσουν σε τρίτους τον κίνδυνο που θα αναλαμβάνουν.


Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Υπευθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου 

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6323062,00.html

Σχόλια