Μισθοί δραχμής με ακρίβεια ευρώ

Μπορεί η Ελλάδα να παραμένει στη ζώνη του ευρώ και το νόμισμα να μην μπορεί να υποτιμηθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσω της μείωσης μισθών που επιβάλλει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στο προσωπικό των ΔΕΚΟ και τους δημοσίους υπαλλήλους, επαναφέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων στα επίπεδα της περασμένης δεκαετίας, δηλ. σε τιμές δραχμής. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τις τιμές της αγοράς που συνεχίζουν να εκτοξεύονται προς τα πάνω, μειώνοντας την αγοραστική αξία των εισοδημάτων που περικόπτονται.

Η χώρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία τριπλή βόμβα, που προκύπτει από την υποτροπή των δημοσιονομικών μεγεθών, την αύξηση του δημόσιου χρέους και την κλιμάκωση της ύφεσης. Στην πραγματικότητα, τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της, σοσιαλιστικής λεγόμενης, κυβέρνησης, με τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φορολογίας, παγιοποιούν τη βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία. Η κίνηση στην αγορά μειώνεται δραματικά, τα λουκέτα σε επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται και οι απολύσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.


Με τις άστοχες και εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας επιλογές της, η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει να χάνει το κρίσιμο στοίχημα, με δυσάρεστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η πρωτοφανής ύφεση, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αναπτυξιακών πολιτικών, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, το οποίο, αντί να μειώνεται, φουντώνει, φέρνοντας πιο κοντά και το «κούρεμα» στις τιμές των ομολόγων.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές που δεν λένε να μειωθούν με τίποτα είναι αυτές των προϊόντων και των υπηρεσιών, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της ακρίβειας. Με την εσωτερική υποτίμηση, οι μισθοί των εργαζομένων, παρότι σε νόμισμα ευρώ, επιστρέφουν στα επίπεδα της δραχμής, αλλά η ακρίβεια παραμένει στα υψηλά επίπεδα του σταθερού ευρώ. Τελειώνουν, όμως, έτσι, και οι αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δοκιμάζονται ήδη σκληρά.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=16430&catid=7

Σχόλια