Συνέχιση Λειτουργίας Οικοτροφείων και Μονάδων Ψυχικής Υγείας Λιβαδειάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεδομένη χαρακτήρισε την ευαισθησία του Υπουργού Υγείας απέναντι στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για αυτούς τους ανθρώπους και να τους εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας».

«Η κυβερνητική απόφαση τον Μάρτη του 2010 για λύση των συμβάσεων των εργαζομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών οδηγεί στην υποστελέχωση και την δημιουργία ανυπέρβλητων προβλημάτων που θα στοιχίσουν στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών» τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκης και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει για το μέλλον της Μονάδας Οικοτροφείου Λιβαδειάς, του ΑΙΑΝΤΑ και του ΔΙΑΣ, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΜΑ: «Συνέχιση Λειτουργίας Οικοτροφείων και Μονάδων Ψυχικής Υγείας Λιβαδειάς»

Κύριε Υπουργέ,

Η παροχή φροντίδας στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση του Κράτους, αλλά μέγιστο κοινωνικό καθήκον της Πολιτείας. Ειδικά για εκείνους τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας οφείλουμε να αποδεικνύουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας και να τους εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεν συμβάλει όμως σε καμία περίπτωση η απόφαση για λύση των συμβάσεων των εργαζομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2010. Αντίθετα, η υποστελέχωση θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην λειτουργία της Μονάδας Οικοτροφείου Λιβαδειάς.
Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και τα άλλα δύο οικοτροφεία στη Λιβαδειά (ΑΙΑΝΤΑΣ και ΔΙΑΣ), που περιθάλπτουν παιδιά με προβλήματα αυτισμού, νοητικής υστέρησης, παραπληγίες, διάχυτες διαταραχές συμπεριφοράς, δυσμορφίες κτλ.

Είναι προφανές ότι οι φημολογούμενες λύσεις «περί συγχώνευσης» συνεπάγονται εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, δεδομένου ότι έχουν ήδη κλείσει όλα τα τμήματα της κλειστής ψυχιατρικής περίθαλψης σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία (Ψυχαργώ β’ φάση).

Για την τοπική κοινωνία και για το νομό μας η ΜΟΛ, ο ΑΙΑΝΤΑΣ και ο ΔΙΑΣ αποτελούν τις μοναδικές δομές ψυχικές υγείας στο νομό, που αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει δημιουργώντας ένα δίκτυο άρτιων υπηρεσιών, προβαίνει σε περικοπές που οδηγούν στο κλείσιμο των μονάδων.

Επειδή θεωρώ δεδομένη την ευαισθησία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας απέναντι στους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας
Επειδή δεν προβλέπεται η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων με ΔΠΥ που ήδη υπηρετούν στη ΜΟΛ, ΑΙΑΝΤΑΣ και ΔΙΑΣ
Επειδή δεν προβλέπεται η άμεση κάλυψη των υπόψη θέσεων από μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ
Επειδή ο κανόνας 1:5 που υιοθέτησε η κυβέρνηση βάσει των επιταγών της Τρόϊκα για το ποσοστό προσλήψεων έναντι των αποχωρήσεων σημαίνει ότι για πολλά χρόνια δεν προβλέπεται να καλυφθούν οι υπόψη θέσεις

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα κενά που θα δημιουργηθούν στις τρεις Μονάδες Ψυχικής Υγείας;
-Πως η Πολιτεία θα ενισχύσει τα Οικοτροφεία, ώστε να ανταποκριθούν στο κοινωνικό έργο τους; Ποιο θα είναι το μέλλον των ασθενών που ήδη φιλοξενούνται μέσα στα Οικοτροφεία;
-Πως θα αποδείξει η Πολιτεία εμπράκτως την ευαισθησία της σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες; 

Φίλωνος 7, 321 00 Λιβαδειά, Τηλ.: 22610 20411, Φαξ: 2261023589
Πελοπίδου 15, 322 00 Θήβα, Τηλ.:22620 21555, Φαξ:22620 28366
Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, Τηλ.:210 370 6191, 210 370 6391, Φαξ: 210 3706591



Μάθετε για όλες τις δραστηριότητες του Βουλευτή Βοιωτίας Μιχάλη Γιαννάκη μέσω του προσωπικού του blog. http://michalis-giannakis.blogspot.com

Σχόλια