ΟΜΙΛΙΑ Ορκωμοσία Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας..

26/12/2010
Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αγαπητοί μου Συμπολίτες, Κυρίες και Κύριοι..
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους μας, μια ιστορική ημέρα για τον τόπο.
Για εμάς τους αιρετούς που, ως νέα Δημοτική Αρχή, παίρνουμε την ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου. Για εμάς που ορκιστήκαμε και δεσμευτήκαμε να εργαστούμε για την επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης, με στόχο την ευημερία των πολιτών και την προκοπή της Πατρίδας γενικότερα.
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, για το Δήμο ο οποίος δεν αλλάζει απλώς σελίδα, αλλάζει βιβλίο. Κάνει μια νέα αρχή.
Είναι μια ξεχωριστή ημέρα, για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά με νέο σε εξέλιξη νομικό πλαίσιο τον “Καλλικράτη”.
Δίστομο, Αράχωβα, Αντίκυρα, Στείρι, γινόμαστε μια ενιαία Δημοτική ενότητα, με κοινό σκοπό την σύγχρονη και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.
Θέλω προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία. Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες του Δήμου, για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.
Η σημερινή ορκωμοσία αποτελεί την αφετηρία της προσπάθειας να υπηρετήσουμε το καθήκον μας για τον τόπο. Με την καθημερινή μας πράξη και συμπεριφορά που θα διαπνέονται από ένα πλέγμα αξιών και ηθικών αρχών από τις οποίες δεν θα παρεκκλίνουμε, θα επιδιώξουμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας.
Όλοι εμείς, έχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης που επωμιζόμαστε και της εμπιστοσύνης την οποία μας έδειξαν οι πολίτες με την επιλογή τους. Ευθύνη απέναντι στην ιδιαίτερη Πατρίδα μας, την Ιστορία της, τους ανθρώπους της, ευθύνη απέναντι στο μέλλον, στις επόμενες γενιές , ευθύνη απέναντι σε όλους εσάς.
Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση και εμπιστοσύνη μου για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η πολυφωνία, η υγιής αντιπαράθεση και η κατάθεση πολλών και διαφορετικών απόψεων αποτελούν εχέγγυα για τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία της νέας Δημοτικής αρχής.
Αγαπητοί μου Συμπολίτες, Κυρίες και Κύριοι..
Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας απορρέουν από μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, με μείωση εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, και ένταση της ανασφάλειας.
Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλείται να πορευθεί ο Δήμος μας, όπως και ο κάθε Δήμος, με μειωμένους πόρους που θα επηρεάσουν τις δυνατότητες παρέμβασης. Καλούμαστε να πορευτούμε σε ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο , νέες διαστάσεις και δυνατότητες συνεργιών που θα πρέπει να άρουν τις επιπτώσεις από τον περιορισμό των οικονομικών πόρων.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, χρονοβόρο και πολυδιάστατο, καθώς ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται και συνεχώς ανακύπτουν νέα ζητήματα.
Οι σταθεροί παράγοντες είναι λίγοι και οι μεταβλητοί πολλοί.
Το όραμα μου ως Δήμαρχος, στοχεύει σε ένα Δήμο σύγχρονο, ικανό να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα, έτοιμο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες του αύριο και με τη δυνατότητα να οικοδομεί για το απώτερο μέλλον.
Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους και τα οράματα αυτά απαιτείται κοινωνική συνοχή. Απαιτείται συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια. Σχεδιασμός με ανοικτούς ορίζοντες και επινοητικότητα, έχοντας πάντοτε γνώση των σύγχρονων τάσεων και εκμεταλλευόμενοι το ανθρώπινο δυναμικό. Εκμεταλλευόμενοι τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, χωρίς να είμαστε προσκολλημένοι σε ανεδαφικές πρακτικές του παρελθόντος και πάντοτε έτοιμοι για γενναίες τομές, εάν απαιτηθεί.
Εμείς οι αιρετοί και οι υπάλληλοι του νέου Δήμου πρέπει να κάνουμε πολλά, σε λίγο χρόνο. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη συνδρομή και την κατανόηση των συμπολιτών μας. Την κατανόηση όλων σας.
Έχουμε την ευθύνη και το χρέος απέναντι στο νέο Δήμο και τους δημότες, να υπερβούμε τις δυσκολίες, να συγκρουσθούμε με τα προβλήματα, να καλύψουμε ανάγκες, να βελτιώσουμε καταστάσεις.
Με την καλή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας, Δήμου και Κυβέρνησης.
Αγαπητοί μου Συμπολίτες
Είμαι βέβαιος ότι θα είστε δίπλα μας, σε έναν αγώνα που θα δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Όλοι μαζί να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, και με αποφασιστικότητα, με συνέπεια, πείσμα και κυρίως με αισιοδοξία και προοπτική, να πορευτούμε στο μέλλον.
Ως πρώτος Δήμαρχος του Νέου Δήμου μας, έχοντας όραμα ένα Δήμο Πρότυπο δηλώνω σήμερα από τη θέση αυτή, ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα φροντίζει να διατηρείται και να ενισχύεται η συνοχή της κοινωνίας μας. Χωρίς ομαδοποιήσεις, αποκλεισμούς και διακρίσεις. Και όπως ο θυμόσοφος λαός μας λέει, «κάθε αρχή και δύσκολη» και βέβαια «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
Η χρηστή Διοίκηση αποτελεί μονόδρομο για το Δήμο μας.
Η ευθύτητα, η εντιμότητα και η αριστεία εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, σε συνδυασμό με την ισότιμη και αξιοκρατική αντιμετώπιση, δημιουργεί την επιθυμητή δυναμική και συμβάλλει εν τέλει στη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Οι ιεραρχημένοι στόχοι μας για την επόμενη τετραετία έχουν να κάνουν με :
  • τη Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας του Δήμου με κατάλληλη οργάνωση και με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας.
  • τη βιώσιμη ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας και στην διατήρηση υψηλών ποσοστών Απασχόλησης.
  • τη φροντίδα για το Περιβάλλον και την βελτιστοποίηση της Ποιότητας Ζωής.
  • την ανάπτυξη της Κοινωνικής Πολιτικής, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
  • την διεκδίκηση και αξιοποίηση πόρων από κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα Εθνικό η της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα ώστε να εξαντλήσουμε τις όποιες χρηματοδοτικές δυνατότητες
  • τη στήριξη της επιχειρηματικότητας
  • Τον εθελοντισμό.
Η εθελοντική δράση εκφράζει για εμάς μια ανώτερη ποιοτικά κοινωνική συγκρότηση, αλλά αποτελεί στις παρούσες δύσκολες συνθήκες σημαντικότατο παράγοντα με ουσιαστική συνδρομή στην επίλυση των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων..
Σε εσάς, βλέπω μόνο συνεργάτες, γνωρίζοντας ότι όλοι αγαπάμε τον τόπο μας, όλοι θα παλέψουμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που μας εμπιστεύτηκαν.
Κυρίες και Κύριοι..
Σε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή, κλείνει ένας ιστορικός κύκλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρχίζει ένας άλλος. Ένας κύκλος ιδιαίτερα σημαντικός και κρίσιμος για το μέλλον του Δήμου μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις προηγούμενες και απερχόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές, τις οποίες και διαδεχόμαστε, για την προσφορά τους στον τόπο και στους πολίτες του.
Με γνώση λόγου, πλήρη επίγνωση των μεγάλων ευθυνών και υποχρεώσεών μας, με αμετακίνητο σεβασμό στις δημοκρατικές και ανθρώπινες αξίες και με ακλόνητο γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας, θα καταβάλλουμε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για την καλύτερη δυνατή ευημερία των συμπολιτών μας.
Ως συνοδοιπόροι, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Στην ευόδωση των προσπαθειών μας, ας είναι αρωγός ο Θεός.

Καλή δύναμη, καλή επιτυχία, Χρόνια Πολλά σε όλους.

Σχόλια