∆ιαφωνεί µε τη φοροκάρτα η Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα!


«ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» στην ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονοµικών βγάζει η Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείµενη παραβίαση των προσωπικών δεδοµένων των καταναλωτών.
Στη γνωµοδότησή της η Αρχή προβάλλει πρωτίστως νοµικό κώλυµα, καθώς, όπως επισηµαίνει, η καθιέρωση της εν λόγω κάρτας δεν στηρίζεται σε κανένα νοµοθετικό πλαίσιο, αλλά σε µια υπουργική απόφαση. Η ορθή οδός – κατά την άποψη των µελών της – προβλέπει την ψήφιση νόµου, µε τον οποίο θα ρυθµίζεται το επίµαχο σύστηµα επεξεργασίας και στη συνέχεια την έκδοση υπουργικής απόφασης κατ’ εφαρµογή του νόµου, για τη ρύθµιση των τεχνικών λεπτοµερειών.
Ποιος είναι ο κίνδυνος
Επί της ουσίας, ωστόσο, η Αρχή εκτιµά ότι το νέο σύστηµα συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδοµένων των καταναλωτών, καθώς ενέχει τον κίνδυνο δηµιουργίας «καταναλωτικού προφίλ», απ’ όπου θα αποκαλύπτονται τυχόν ιδιαιτερότητες του προσώπου, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Η καταγραφή δε των συναλλαγών του σε πραγµατικό χρόνο θα έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων από τρίτους για διάφορους σκοπούς, καθώς τα δεδοµένα θα παραµένουν εκτεθειµένα για µεγάλο χρονικό διάστηµα.
∆εδοµένου ότι στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονοµικών είναι ο έλεγχος του ΦΠΑ, η Αρχή προτείνει διαχωρισµό του από την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών, ώστε οι συναλλαγές του πολίτη να κατατίθενται µόνο στο τέλος του χρόνου για να µην τυγχάνουν οποιασδήποτε επεξεργασίας.
(tanea.gr)


http://online-pressblog.blogspot.com/2010/12/blog-post_14.html

Σχόλια