Το παιχνίδι με τις συμβάσεις και τους μισθούς είναι στημένο

Τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι των εκδοτών που θέλουν όσο τίποτε άλλο γι’ αυτούς και τα ταμεία τους (τράπεζες, βιομήχανους κ.λπ.) να μειωθούν οι μισθοί, παίζουν ξανά το ρόλο τους. Με περίεργες διαρροές και με ρεπορτάζ που κράζουν από μακριά ότι είναι συμφωνημένα, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι καλό πράγμα οι επιχειρησιακές συμβάσεις κι ότι απαιτούνται θυσίες, επομένως και μειώσεις μισθών.
Βγαίνει λοιπόν δύο μέρες τώρα το Mega και κάνει πρώτο θέμα τις επιχειρησιακές συμβάσεις και το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με τις ευλογίες της Τρόικας. Και δεν το κάνει θέμα θέλοντας να στηλιτεύσει την κατάλυση βασικών δικαιωμάτων στην εργασία, αλλά λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση από τους κοινωνικούς εταίρους. Με απλά λόγια να τα βρουν χωρίς πολλές φασαρίες διότι δεν αντέχει η κοινωνία ταραχές. Εν κρυπτώ δηλαδή συμφωνίες και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Βγαίνουν Tα NEA με μεγάλο θέμα την … αντίσταση της κ. Κατσέλη και των κοινωνικών εταίρων κατά της τρόϊκας. Δήθεν έχουν κηρύξει …μίνι αντάρτικο επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ να μην έχει λόγο το υπουργείο Εργασίας στο αν θα επεκταθούν οι συμβάσεις και σε μη μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πρόκειται για μία πρόβλεψη που υπάρχει στο Μνημόνιο, την ψήφισαν στην κυβέρνηση και τώρα, δήθεν αποφάσισαν να πείσουν την τρόικα ότι δεν πρέπει να ισχύσει.

Ετσι, πολύ κομψά περνά στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση και τα συνδικαλιστικά ανδρείκελα της ΓΣΕΕ κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην ισχύσουν όσα μας έχουν επιβληθεί στο Μνημόνιο το οποίο, ξαναθυμίζουμε, έχουν ψηφίσει.
Βγαίνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, να κάνει «πόλεμο» κατά της κυβέρνησης και μας το παίζει τώρα αντιμνημονιακός.
Αστεία πράγματα αυτά που συμβαίνουν. Για θέματα που έχουν ήδη συμφωνήσει πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων έρχονται τώρα να μας πείσουν ότι κάνουν αγώνα ώστε να μην ισχύσουν.
Η ουσία είναι μία και μοναδική και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της… γιαλατζί Μπουμπουλίνας, κ. Κατσέλη.
Το είπαμε ξανά, με τη συμφωνία των εργοδοτών προωθούνται ρυθμίσεις που θα κόβουν συνολικά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Προς τα εκεί πάμε και εξαιρέσεις δε θα υπάρξουν εφόσον εκδότες, βιομήχανοι και τραπεζίτες το θέλουν όσο τίποτε άλλο. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.
  1. Ποιος εγγυάται στους εργαζόμενους ότι δε θα γίνουν απολύσεις αν υπογράψουν μια τέτοια επιχειρησιακή σύμβαση; Επίσης, αν μια επιχείρηση προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορεί να κάνει και μειώσεις μισθών στη συνέχεια; Για παράδειγμα γιατί ο Ψυχάρης καίγεται τόσο να αδειάσει το Βήμα από κόσμο τώρα και στη συνέχεια να κάνει τις μειώσεις των μισθών; Και γιατί ο Μπόμπολας έχει διώξει τους τελευταίους 5 μήνες πάνω από 200 εργαζόμενους στον Πήγασο; Αυτός δε θα κάνει τώρα μειώσεις μισθών αφού εξορθολόγησε τα οικονομικά του;
  2. Γιατί αποφασίστηκε για όλους να ισχύσει το 12% ως μείωση των μισθών; Γιατί δηλαδή μια ζημιογόνα εταιρεία, αλλά με μεγάλες ζημιές να κάνει την ίδια μείωση με άλλη που έχει ελάχιστες ζημιές; Ο νόμος δυστυχώς του δίνει αυτό το δικαίωμα.
  3. Ποιος δεσμεύεται ότι δε θα γίνουν μειώσεις μισθών και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις; Και ποιος δεσμεύεται ότι θα ισχύσει το νέο καθεστώς για ένα – δύο χρόνια και μετά θα επανέλθουμε στις συλλογικές συμβάσεις;
  4. Βγαίνουν μεγαλοτραπεζίτες – λαγοί της κυβέρνησης τύπου Νανόπουλου στη Eurobank και ζητούν απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, διότι έτσι τον συμφέρει. Απάντησε, όμως, για την εργασιακή γαλέρα στην τράπεζά του, όπως αποκαλύφθηκε και από τη χθεσινή έφοδο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε υποκατάστημα όπου δούλευαν 12άωρα χωρίς υπερωρίες;
  5. Και το τελευταίο: Πόσο νομιμοποιημένη είναι να πάει δε διαπραγματεύσεις μια ΓΣΕΕ διαλυμένη κι από το προεδρείο της οποίας έχουν αποχωρήσει όλοι κι έχει μείνει ο Παναγόπουλος; Θα αποφασίσει αυτός για τους μισθούς μας;
Ας μη γελιόμαστε, λοιπόν με δήθεν αντάρτικα της κυβέρνησης. Το παιχνίδι είναι στημένο.

Σχόλια