Ούτε τα Χριστούγεννα σώζουν την αγορά! Πτώση μέχρι και 40% σε ορισμένα καταστήματα στα Γιάννενα.

Ως και 40% κάτω είναι μέχρι στιγμής, ο φετινός τζίρος, σε ότι αφορά τις μέρες των Χριστουγέννων, στα καταστήματα των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους «Ν.Α.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Γιώργος Νταλαμάγκας.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλων πολυκαταστημάτων τα οποία ολοένα και πληθαίνουν στην περιοχή μας είναι οι βασικές αιτίες που σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα οι καταναλωτές δεν αγοράζουν από τα τοπικά καταστήματα όπως τις άλλες χρονιές κάτι που αναδεικνύει, όπως είπε, την ανάγκη να παρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μέτρα για την τόνωση των γιαννιώτικων επιχειρήσεων. Από 20% έως και...
 40% κάτω είναι φέτος ο τζίρος στην αγορά, παρά το γεγονός ότι η κίνηση τις τελευταίες μέρες, και λόγω των Χριστουγέννων έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Η αύξηση της κίνησης αυτή δεν αντικατοπτρίζει το ποσοστό των αγορών», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο οποίος τονίζει ότι οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στις αγορές τους παρά τις προσφορές που υπάρχουν σε αρκετά καταστήματα της πόλης.

Αυτό άλλωστε δείχνει και μια έρευνα που πραγματοποίησαν οι προπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Mediterranean College που αφορά τη συνολική συμπεριφορά των καταναλωτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το 65% των καταναλωτών περιμένει την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνει τις αγορές του, που ξεκινά αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, ενώ το 4,33% θα κάνει όλες τις αγορές του άμεσα και το 30,33% των καταναλωτών θα πάρει μόνο τα απαραίτητα.

Ανοχύρωτοι απέναντι στα πολυκαταστήματα
Αιτία αυτή της κάμψης, σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα είναι φυσικά η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και η ταυτόχρονη ύπαρξη όλο και περισσότερων πολυκαταστημάτων στην περιοχή μας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να τους απομακρύνουν από την τοπική αγορά. Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι πρωτίστως οικονομικοί, αφού τα περισσότερα από τα πολυκαταστήματα αυτά έχουν τη δυαντότητα να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε τιμές σαφώς ακλύτερες από αυτές των τοπικών καταστημάτων.

Είναι όμως κι άλλοι, αφού όπως λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε η πρόβλεψη από πλευρά της Δημοτικής Αρχής των Ιωαννίνων να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δινόταν μια έμπρακτη στήριξη στην τοπική αγορά. «Όλα αυτά τα μέτρα που συζητήσαμε προεκλογικά με τους υποψηφίους δημάρχους έπρεπε να έχουν γίνει χθες», είπε ο κ. Νταλαμάγκας προσθέτοντας πως έτσι, η τοπική αγορά θα είχε οργανωθεί καλύτερα απέναντι στα πολυκαταστήματα. Τώρα αυτό που μένει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νταλαμάγκα, είναι η νέα δημοτική αρχή να δείξει την πρέπουσα προσοχή και να πάρει μέτρα για να βοηθήσει τον γιαννιωτών επιχειρηματία αλλά και των καταναλωτή.

Μείωση στις δαπάνες για δώρα
Οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα που αναφέραμε, ξόδεψαν περισσότερα χρήματα το 2009, καθώς το 44,9% ξόδεψε πάνω από 200 ευρώ για τις αγορές δώρων σε φίλους και συγγενείς, ενώ το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 22,9% το 2010, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Οι βασικές αιτίες για τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για χριστουγεννιάτικες αγορές είναι η μείωση του εισοδήματος, μέσα στο 2010, καθώς το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το εισόδημά του έχει μειωθεί, ενώ μόνο το 39% θα πάρει κανονικά το δώρο των Χριστουγέννων.

Προβληματίζουν οι τιμές
Οι καταναλωτές δείχνουν να αναγνωρίζουν την προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς 1 στους 2 καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ 1 στους 3 θεωρούν ότι είναι ακριβότερες.

Αρνητική ψυχολογία για εξόδους
Η τάση που υπάρχει για συγκράτηση των εξόδων φαίνεται ότι επεκτείνεται και στις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς 8 στους 10 θα κάνει ρεβεγιόν στο σπίτι και μόνο 1 στους 3 σκέφτεται να βγει μετά το ρεβεγιόν σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή μπαρ.

Η έρευνα διεξήχθη με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, που εστάλη σε επιλεγμένο κοινό 588 ατόμων και πραγματοποιήθηκε από τις 08/12 έως 14/12/2010.
Νέοι Αγώνες Ηπείρου.
 
http://epirus-ellas.blogspot.com/2010/12/40_23.html

Σχόλια