Morgan Stanley: Μεγαλύτερη παραμονή στο άρμα της τρόικας για την Ελλάδα

Η Ελλάδα θα παραμείνει στο χρηματοδοτικό άρμα της τρόικας για διάστημα μεγαλύτερο του προβλεπομένου από το μνημόνιο, εκτιμά σε έκθεσή του ο χρηματοοικονομικός όμιλος Morgan Stanley.


Σύμφωνα με τον όμιλο, η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς μείωνει τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης, διασφαλίζει ότι το χρέος θα αποπληρωθεί και αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας χώρας μέλους της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία είναι ο έλεγχος του κόστους χρηματοδότησης, ενώ επισημαίνει ότι οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τις ίδιες θεμελιώδεις προκλήσεις όπως και οι υπόλοιπες, αλλά με λιγότερες επιλογές, καθώς έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα εκτύπωσης φρέσκου χρήματος.

«Εάν η ελληνική ή η ιρλανδική κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς σε μόνιμη βάση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους», ενώ η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 14% επί του ΑΕΠ, «κάτι που είναι αδύνατο υπό οποιοδήποτε σενάριο», σημειώνεται στην έκθεση.
Τέλος, η Morgan Stanley εκτιμά ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις που θα επωφεληθούν από τη στήριξη ρευστότητας των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ καθώς και ότι η στήριξη αυτή θα απαιτείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1893943




Σχόλια