Λάρισα: «Οίνων γεύσεις...»

Νέο οδηγό επιχειρήσεων, αυτήν τη φορά των οινοποιητικών, εξέδωσε η Νομαρχία Λάρισας στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την προβολή των δυναμικών επιχειρήσεων και κλάδου του Νομού.
Το έντυπο για τις επιχειρήσεις, τα κρασιά και τα οινοποιεία που εκδόθηκε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα έχει τίτλο: «Οίνων γεύσεις...», και αποτελεί έναν οδηγό των οινοποιείων του Νομόυ Λάρισας. Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 11 η ώρα το πρωΐ στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας, η έκδοση θα διανεμηθεί παντού, σε αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να κάνει ευρύτερα γνωστές τις οινοποιητικές επιχειρήσεις του Νομού, και να φέρει νέους αγοραστές.
Η Νομαρχία Λάρισας, με το λεύκωμα αυτό προβάλει ουσιαστικά τον αγώνα και το μόχθο των οινοποιών του Νομού Λάρισας, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για να συνεχίσουν να κοιτούν στα μάτια όχι μόνο τον εγχώριο αλλά και τον διεθνή ανταγωνισμό και η οποία καλεί σε ένα «ταξίδι» στον κόσμο των γεύσεων και των απολαύσεων.
Στον πρόλογο του οδηγού, ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το κρασί, ένα από τα εκλεκτότερα προϊόντα της λαρισινής γης, παραμένει χρόνια τώρα, απόλυτα συνυφασμένο με τη ζωή και την ταυτότητα του νομού. Ενα προϊόν ευεξίας και απελευθέρωσης του πνεύματος, ένα αγαθό, που συνδέεται με τη σκέψη μας, τη φιλοσοφία μας, τα «πιστεύω» μας, με τις αισθήσεις μας
Ο νομός Λάρισας, με μακρόχρονη αμπελουργική ιστορία και τεράστια αμπελοοινική παράδοση, διαθέτει σήμερα σπουδαίους αμπελουργούς, με σημαντική συμβολή στο νέο πρόσωπο της οινοποιίας, με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με εξειδικευμένες γνώσεις, πείρα και φαντασία που, είτε οικογενειακά, είτε συλλογικά, αναδεικνύουν τις αρετές της κάθε ποικιλίας σταφυλιού με τρόπο πρωτότυπο και αυθεντικό.
Για τους οινοπαραγωγούς της Λάρισας που παρουσιάζονται στο λεύκωμα αυτό, το κρασί δεν είναι ένα και απλό ποτό. Είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας, το «απόσταγμα» κόπων, στο οποίο έχουν αφιερώσει, πάθος, πολλή αγάπη και μεράκι. Ολοι τους, αντιμετωπίζουν το κρασί με σεβασμό ως ζωντανό προϊόν, με ψυχή και χαρακτήρα. Επιλέγουν το αμπέλι, φυτεύουν την κατάλληλη ποικιλία με το σωστό προσανατολισμό, εφαρμόζουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες και τους ενδιαφέρει να παράγουν κρασί με σταθερή ποιότητα και διάρκεια στο χρόνο... Γι αυτό και τα κρασιά της Λάρισας είναι φημισμένα, υγιή και εκφραστικά, τόσο σε επίπεδο αρώματος όσο και γεύσης... Γι αυτό διεκδικούν με αξιώσεις τη δική τους θέση στην κορυφή της αγοράς και των προτιμήσεων των καταναλωτών».
Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος ο αναγνώστης θα μπορέσει να αντλήσει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις περιοχές του Νομού με τη μεγαλύτερη οινοποιητική δραστηριότητα, για τις ετήσιες γιορτές κρασιού σε Ραψάνη και Αμπελώνα, για τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού, για τις κατηγορίες και τους τύπους των οίνων στις αμπελουργικές περιοχές της Λάρισας, αλλά και τη σωστή κατανάλωση κρασιού.
Σημειώνεται ότι στο λεύκωμα παρουσιάζονται οι οινοποιοί που διαθέτουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες άδεια οινοποίησης και εμφιάλωσης και κατ' επέκταση ετικέτες κρασιών. 

http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1902412

Σχόλια