Τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.

Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προσπάθειας  για την καταπολέμηση του "trafficking".

Κωνσταντίνος Πουπάκης*

"Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων απαιτεί μια ολοκληρωμένη, καθολική  και διεπιστημονική προσέγγιση, που να έχει ως βάση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη διάσταση του φύλου και τα δικαιώματα του παιδιού", δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη, σχετικά με την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (trafficking), που συνιστά την τρίτη πιο επικερδή δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος μετά το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και όπλων.
Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων (trafficking) συνεχίζει να αποτελεί ένα κορυφαίο κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα για την Ε.Ε. και παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Μεσογείου συνεχίζουν να αποτελούν χώρες μαζικής διέλευσης ή τελικό προορισμό για χιλιάδες παράνομα διακινούμενους συνανθρώπους μας. Αναμφίβολα, η Ευρώπη αποτελεί τελικό προορισμό για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, καθώς και άνδρες και παιδιά, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Με αφορμή την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ενώ επισημαίνονται οι σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ελλάδα, η χώρα μας κατατάσσεται, όπως και οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, στη δεύτερη από τις τέσσερις κατηγορίες χωρών με βάση τα κριτήρια εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση και τον τερματισμό του φαινομένου, ο Κ. Πουπάκης απηύθυνε ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με:
 
·         την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνεργασιών με τις κυριότερες χώρες προέλευσης –εκτός Ε.Ε.- των παράνομα διακινούμενων ανθρώπων τόσο για τον περιορισμό του φαινομένου στις χώρες αυτές, όσο και για την ομαλή επανεισδοχή τους στις χώρες προέλευσης·
·         την πρόθεση και το τρόπο επιδίωξης περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των Κρατών-Μελών και των γειτνιαζόντων χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το εν λόγω φαινόμενο στις χώρες μετάβασης, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, και
·         την πρόθεση ενίσχυσης της χρηματοδότησης φορέων, που αποδεδειγμένα και αξιόπιστα λειτουργούν σε αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένη τη σημαντικότητα της περίθαλψης και υποστήριξης των θυμάτων της παράνομης διακίνησης.
 
"Η Επιτροπή συμμερίζεται πλήρως την άποψη του Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων θα πρέπει να παραμείνει βασική προτεραιότητα για την ΕΕ και η ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης είναι απαραίτητη. Ήδη υποστηρίζονται ενεργά – πολιτικά, καθώς και μέσω χρηματοδοτικών οργάνων - προγράμματα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε τρίτες χώρες καθώς και στις χώρες προορισμού εντός της ΕΕ. Εντός του 2011  προγραμματίζεται η θέσπιση μιας νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και σχετικά μέτρα για την προστασία και παροχή βοήθειας στα θύματα, όπου τα θέματα που αναφέρονται στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή θα αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς", επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος στην απάντησή της.
 
"Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σύγχρονη μορφή δουλείας και μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερα επώδυνες συνέπειες για τα θύματά της, που είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Η διακίνηση ανθρώπων είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα εγκλήματα σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε χρόνο αποφέρει κέρδη ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένας από τους δημοφιλής τελικούς προορισμούς, καθώς και τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να δεσμευθούν να ενισχύσουν τη συντονισμένη δράση τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για να εμποδίσουν και να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές της εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με τρίτες χώρες, περιφέρειες και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο," υπογράμμισε ο Κ. Πουπάκης.

*Κωνσταντίνος Πουπάκης 
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
τηλ: +32 2 28 45 260 - φαξ: +32 2 28 49 260


Σχόλια