Κατάργηση εθνικών στρατών ;;

20 χρόνια μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, οι 28 χώρες μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας καλούνται να καταλήξουν σε νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα καθιστούν το ΝΑΤΟ πιο ευέλικτο αλλά και πιο αποτελεσματικό. Για το "νέο" ΝΑΤΟ αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο της Ρωσίας σε αυτό μίλησε στη Ντόιτσε Βέλε ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.

"Σήμερα και αύριο οι κίνδυνοι για εμάς δεν θα προέρχονται πλέον από κράτη που θα μας απειλούν με τεθωρακισμένα και πυραύλους, αλλά από αδύναμους που δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν τις χώρες τους, οι οποίοι δεν μπορούν να αποτρέψουν τη δράση τρομοκρατών στις χώρες τους. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στις νέες αυτές συνθήκες".
Σε άλλες βασικές πτυχές της νέας στρατηγικής υπάρχουν όμως διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΝΑΤΟ, λέει ο κ. Ίσιγνκερ. Σε στρατιωτικό επίπεδο, για παράδειγμα, η Ευρώπη εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει ευθύνες στο βαθμό που θα το ήθελαν οι Αμερικάνοι.
"Στην Ουάσιγκτον λένε συνεχώς, πώς μπορεί οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης να ανταποκρίνονται στο 60 % των αμερικανικών δαπανών, αλλά την ίδια ώρα να προσφέρει μόνον το 10 % των στρατιωτικών δυνάμεων;' Αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη έχουμε σαφώς μικρότερη αποτελεσματικότητα σε στρατιωτικό επίπεδο από ότι οι ΗΠΑ. Θα είχα μια απλή συνταγή:
οι χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που σχεδόν ταυτίζονται, συνεχίζουν να έχουν εθνικούς στρατούς. Η συνταγή μου λοιπόν: γιατί κάθε μικρή χώρα της ΕΕ πρέπει να έχει δικό της πολεμικό ναυτικό και αεροπορία; Γιατί δεν μπορούμε να τα ενώσουμε αυτά όπως έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας, για παράδειγμα, στην νομισματική πολιτική; Εάν το κάναμε αυτό και γινόμασταν πιο αποτελεσματικοί, παρεμπιπτόντως και για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, τότε θα μας αντιμετώπιζαν στην Ουάσιγκτον με μεγαλύτερη σοβαρότητα"

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6240405,00.html

Σχόλια