"Ξύδι" στον Ερντογάν...

Λάβρος Ερντογάν κατά της ΕΕ

Χωρίς την Τουρκία η ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ παγκόσμιος παίκτης, αφού θα στερηθεί μια γέφυρα με 1,5 δισ. μουσουλμάνους, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Δυσφορία για τις συστάσεις αναφορικά με την Κύπρο στην Εκθεση Προόδου της Κομισιόν 

Με νεο-οθωμανική αλαζονεία που αγγίζει τα διπλωματικά εσκαμμένα αντέδρασε η Τουρκία στην (όχι και τόσο αρνητική) Eκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τις απρεπείς δηλώσεις του κατά του πολιτικού κόσμου και της αυστριακής κοινωνίας συλλήβδην! 

«Βαρεθήκαμε να περιμένουμε μισό αιώνα στο κατώφλι της Ευρώπης! Ο λαός μας αρχίζει να αισθάνεται προσβεβλημένος» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο Ρόιτερ, υποστηρίζοντας πως η Aγκυρα θα ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία μόνο όταν η ΕΕ άρει το εμπάργκο των Τουρκοκυπρίων. Σε άλλη συνέντευξη στο γαλλικό κανάλι France 24, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε με αέρα... χιλίων σουλτάνων ότι «χωρίς την Τουρκία η ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ παγκόσμιος παίκτης», αφού θα στερηθεί μια γέφυρα με «1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους». Στο μεταξύ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, διαμαρτυρήθηκε έντονα τηλεφωνικά στον Αχμέτ Νταβούτογλου και ζήτησε από τον Αυστριακό πρέσβη στην Aγκυρα να υποβάλει παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, για τις απίστευτα προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στη Βιέννη.

Ο Καντρί Ετσβέτ Τεζτζάν παραπονέθηκε στην «Die Presse» ότι οι Αυστριακοί «μεταχειρίζονται σαν μικρόβια» τους «250.000 Τούρκους που ζουν στη χώρα τους», κατηγόρησε τους Αυστριακούς ότι ενδιαφέρονται για τους ξένους πολιτισμούς, «μόνο όταν ταξιδεύουν σαν τουρίστες» και ισχυρίστηκε πως η υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Φέκτερ, «δεν θα έπρεπε να ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, αλλά στην ακροδεξιά».
Το παραλήρημα του Τούρκου διπλωμάτη συνέβη δύο μέρες ύστερα από δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 69% των Αυστριακών είναι αντίθετοι στην τουρκική ένταξη, έναντι μόλις 17% που την επιθυμούν.
Με αδικαιολόγητη δυσφορία και επίθεση κατά της Λευκωσίας (!) αντέδρασε εξάλλου το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ευρωπαϊκή Εκθεση Προόδου, που είναι κατά βάση θετική απέναντι στην Τουρκία, αλλά την καλεί να στηρίξει ενεργά την επίλυση του Κυπριακού.
Η Αγκυρα ισχυρίστηκε πως «ούτε η ίδια ούτε οι Τουρκοκύπριοι ευθύνονται για την έλλειψη προόδου των συνομιλιών».
Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση ως προς το συγκεκριμένο σκέλος της έκθεσης, αλλά διαφώνησε με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η Τουρκία στηρίζει δημόσια τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδόκιμο και ατυχές» το σχόλιο της έκθεσης περί αυξημένου αριθμού αιτήσεων ενώπιον της «Επιτροπής Αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ   

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=41368952

 

 

Σχόλια