Παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών από την κατάρρευση τμημάτων ετοιμόρροπων σπιτιών του Ηρακλείου

Συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης με
κοινοβουλευτική του παρέμβαση
Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από τη Δημοτική Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία των πολιτών, καθώς και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, από την κατάρρευση τμημάτων ετοιμόρροπων εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην πόλη του Ηρακλείου ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τόσο από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση, όσο και από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, που έχει αρμοδιότητα στην παλαιά πόλη του Ηρακλείου, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει στο έγγραφό του ότι «σε αρκετές περιοχές της πόλης του Ηρακλείου διακρίνονται παλαιά, εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, αλλά και της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας» και τονίζει ότι «σύμφωνα μάλιστα με καταγεγραμμένες αναφορές της εφημερίδας «Μεσόγειος», την τελευταία εβδομάδα αποκολλήθηκαν τμήματα από μπαλκόνια πέντε σπιτιών στο Ηράκλειο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί διερχόμενων πολιτών ή τροχοφόρων, καθώς λόγω της παλαιότητας των κτιρίων αλλά και των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων βρέθηκαν στο έδαφος μεγάλα κομμάτια τσιμέντου».
Σημειώνει μάλιστα ότι «μέσα σε λίγες μέρες η Δημοτική Αστυνομία βρέθηκε σε διάφορες περιοχές της πόλης, προκειμένου να τοποθετήσει ειδικές κορδέλες και κώνους, ώστε να προσέχουν οι περαστικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης και άλλων τμημάτων». Συγκεκριμένα καταγράφει ότι «υπήρξαν τέτοια περιστατικά στην οδό Μπιζανίου, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μακράκη (Αγία Τριάδα), στην οδό Μονής Γκουβερνέτου (Πατέλες) και σε δύο σπίτια της οδού Ισαύρων (Καμίνια)», ενώ υπενθυμίζει ότι «το 2007 είχε προκληθεί σοβαρότατος τραυματισμός πολίτη από πτώση μπαλκονιού στην Αγία Τριάδα, ώστε μετά τα πρόσφατα νέα περιστατικά διαφαίνεται επιτακτική η ανάγκη συγκεκριμένων και άμεσων παρεμβάσεων σε επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα του Ηρακλείου», διαπιστώνοντας ότι «δυστυχώς, πέρα από τα πολλά παλιά κτίρια, παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο και σε νεότερα κτίσματα, προφανώς λόγω κακοτεχνίας».

Σημειώνει δε ότι «η συστηματική καταγραφή των «επικίνδυνων» κτιρίων στην πόλη του Ηρακλείου ξεκίνησε πριν έξι χρόνια και οι μέχρι σήμερα επιτροπές μηχανικών έχουν εξετάσει γύρω στα τριακόσια κτίσματα, απ’ τα οποία κάποια κρίθηκαν επικίνδυνα ή μερικώς επικίνδυνα και κάποια άλλα επισκευαστέα» και τονίζει ότι «ωστόσο, το πρόβλημα επιμένει».
Δεν παραβλέπει το γεγονός ότι «συνολικά έχουν κατεδαφιστεί περίπου εξήντα, ενώ εκκρεμεί η κατεδάφιση μερικών δεκάδων ακόμα», όμως αναφέρει ως προβληματικό το γεγονός ότι «μέσα σε αυτά τα κτίρια στεγάζονται σε αρκετές περιπτώσεις οικονομικοί μετανάστευσες, οι οποίοι μάλιστα καταβάλλουν και οικονομικό αντίτιμο στους ιδιοκτήτες».
Σύμφωνα με τις καταγραφές της οικείας Δημοτικής Αρχής, αναφέρει ότι «τα ετοιμόρροπα κτίρια που έχουν εντοπιστεί βρίσκονται στην εντός των τειχών πόλη, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Φορτέτσα, η Χρυσοπηγή και οι Βασιλειές», ενώ προσθέτει ότι «ωστόσο, στην παλιά πόλη είναι ενεργοποιημένος νόμος του 1965, που την ορίζει ως οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει απαιτείται άδεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την οργανωμένη Πολιτεία «συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών, καθώς και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, από την κατάρρευση τμημάτων ετοιμόρροπων εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην πόλη του Ηρακλείου», καθώς και ενημέρωση σχετικά με τις «συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα ετοιμόρροπα κτίρια σχεδιάζει η οικεία Δημοτική αρχή».

Επιπλέον, ερωτά εάν «υπάρχει αναλυτική καταγραφή των επικινδύνως ετοιμόρροπων σπιτιών στην πόλη του Ηρακλείου», καθώς και «πόσα από αυτά χρήζουν κατεδάφισης ή εργασιών συντήρησης». Τέλος, ερωτά τον Υπουργό Πολιτισμού, εάν «προτίθεται το Υπουργείο να εγκρίνει παρεμβάσεις επί των κτιρίων στην παλαιά πόλη του Ηρακλείου, καθώς ο νόμος του 1965 την ορίζει ως οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».

e-mail: info@avgenakis.gr           http://www.avgenakis.gr

Σχόλια