O Κώστας Αγοραστός στην Πύλη και στην Αγιά

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ:

«Πυλώνες ανάπτυξης τουρισμός και γεωργία»

-Δριμεία κριτική στο νέο νόμο για ΕΛΓΑ και δεσμεύσεις για την παραλιακή οδική σύνδεση των νομών Λάρισας και Μαγνησίας και τη στήριξη επιχειρηματιών του τουρισμού, αγροτών και κτηνοτρόφων


«Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Θεσσαλία περιλαμβάνει μέτρα άμεσης απόδοσης γιατί πιστεύουμε ότι τα δεδομένα, οι ταχύτητες της εποχής δεν επιτρέπουν, δεν συγχωρούν καθυστερήσεις», τόνισε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας χθες το πρωί σε μεγάλη συγκέντρωση στην Αγιά.
Πλαισιωμένος από την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε τις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες του για το νομό Λάρισας και ειδικότερα την περιοχή του νέου δήμου Αγιάς.
Για τον αγροτικό τομέα εστίασε στη δημιουργία τοπικού παρατηρητηρίου τιμών και την ενεργοποίηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία, όπως είπε, «θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει πιθανές κρίσεις στηρίζοντας τον παραγωγό. Η ομάδα αυτή θα είναι στελεχωμένη από γεωτεχνικούς τόσο πανεπιστημιακούς όσο και εφαρμοστές με άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς, μεγάλη εμπειρία και πολύ καλή γνώση των τεκταινόμενων στον αγροτικό τομέα. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην επαρχία Αγιάς για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο αφού οι παραγωγοί υποχρεούνται να πληρώνουν μεγάλες εισφορές και θα παίρνουν μόνο προκαταβολές
και αποζημίωση στο τέλος του χρόνου μόνο αν οι συνολικές αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ είναι λιγότερες από τις εισφορές των αγροτών. Φανταστείτε ότι για τη μεγάλη καταστροφή που υφίστανται αυτές τις ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις, αν η διαδικασία ξεκινήσει από το 2011, τότε θα πάρουν μια προκαταβολή πιθανόν τον Φεβρουάριο και εξόφληση αν έχει λεφτά ο ΕΛΓΑ στος τέλος του 2011. Δηλαδή θα πάρουν αποζημίωση 15 ολόκληρους μήνες μετά τη συγκομιδή!»
Ο κ. Κ. Αγοραστός κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να καταδικάσουν με την ψήφο τους την πολιτική της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να δώσουν «ψήφο ελπίδας και προοπτικής στον ενωτικό συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε «η γεωτεχνική υπηρεσία της περιφέρειας Θεσσαλίας να έχει τακτική παρουσία στους αγρούς της περιοχής ώστε να μεταφέρει τη σύγχρονη γνώση στον παραγωγό και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα όπως στο μήλο το φουζικλάδι και την καρπόκαψα, στο κεράσι τη ραγολέτιδα ή τη μύγα της Μεσογείου, που θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στο μέλλον, στο κάστανο το βακτηριακό έλκος» για τη χρηματοδότηση της βιολογικής αντιμετώπισης του οποίου υπενθύμισε ότι είχε παρέμβει προσωπικά στο υπουργείο Γεωργίας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη σημασία που αποδίδει στην προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα», ενώ τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των υγιών συνεταιρισμών και ιδίως των γυναικείων αγροτουριστικών.
«Επειδή βρισκόμαστε σε μια περιοχή που δεν χαίρει οικονομικής επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού οι περισσότερες καλλιέργειες ανήκουν στην ομάδα των οπωροκηπευτικών είναι πολύ σημαντική συνεπώς η διαχείριση και πώληση των προϊόντων», σημείωσε ενώ σχολίασε και την ομιλία του κυβερνητικού υποψηφίου πριν λίγες ημέρες στην Αγιά:
«Μίλησε και ουσιαστικά δεν πρότεινε τίποτα. Κανένα έργο, καμία πρόταση, καμιά προοπτική. Μίλησε μόνο για «καλάθι» για το οποίο βέβαια δημιουργείται ευλόγως το ερώτημα: Τέσσερα χρόνια τώρα ως νομάρχης Μαγνησίας έκανε κάποιο καλάθι προϊόντων της Μαγνησίας; Το είδατε εσείς πουθενά αυτό το καλάθι;
Με την ευκαιρία θέλω να σας υπενθυμίσω -αν και το ξέρετε οι περισσότεροι – ότι ο κυβερνητικός υποψήφιος μίλησε σε αθηναϊκό κανάλι για τις «ονομαστές» ντομάτες Αγιάς! Και εγώ σας ρωτώ: Καλά ο ίδιος δεν γνωρίζει τι παράγει η επαρχία Αγιάς; Δεν ρώτησε κάποιον να του πει; Πως εξαγγέλλει «καλάθια» και «κοφίνια» όταν αγνοεί τι παράγει κάθε περιοχή;»
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός και στον τουρισμό επισημαίνοντας: «Από τις πρώτες μας κινήσεις είναι η σύσταση είναι και η ενεργοποίηση Συμβουλίου Ιδεών κι Εφαρμογών, το οποίο να εξειδικεύει την τουριστική μας πολιτική σε συνεχή βάση μαζί με τους φορείς του τουρισμού και τους επιχειρηματίες.
Σχεδιασμός με όλη την Θεσσαλία, τουριστική ανάπτυξη για όλη την Θεσσαλία, είναι ο στόχος μας. Διότι κάποιοι μόνο τώρα τελευταία «ανακάλυψαν» ότι υπάρχουν και παράλια στη Λάρισα… Μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν αντίθετοι ναρκοθετούσαν κάθε μορφής διανομαρχιακή ή διαπεριφερειακή συνεργασία».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την «υπονομευτική προς την περιφερειακή συνεργασία στάση του απερχόμενου νομάρχη Μαγνησίας» έφερε την παραλιακή σύνδεση των ακτών της Λάρισας και της Μαγνησίας.
«Το σημαντικό αυτό έργο – υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός - έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια καθώς θεωρούμε ότι θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ανάσα στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο αυτό μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε περιφερειάρχη εκτός απ’ αυτόν που το υπονόμευσε μέχρι τώρα. Και μην σας ξεγελά το όψιμο, το υποκριτικό ενδιαφέρον του και οι προεκλογικές φιέστες… Οι ευθύνες του που δεν προχώρησε ο συγκεκριμένος δρόμος είναι απολύτως συγκεκριμένες. Και αν δεν είχαν καταργηθεί οι νομαρχίες κι ήταν σήμερα υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας πάλι τα ίδια θα έκανε…»
Για το νέο δήμο Αγιάς ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι βασικές προτεραιότητές του είναι:
-«Ήπια τουριστική ανάπτυξη για τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι με αγροτουριστικές δραστηριότητες και μορφές θεματικού τουρισμού όπως: εναλλακτικός, περιηγητικός, φυσιολατρικός, ορειβατικός, ποδηλατικός, χιονοδρομικός, γαστρονομικός.
-Η αξιοποίηση της εμπορικής ονομασίας, του brand name «Όρος των Κελιών» και με βάση αυτό επένδυση στο θρησκευτικό τουρισμό.
-Η δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστασίας στο κτήμα Πολυδενδρίου.
-Η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αγιάς και κάλυψη των αναγκών προσωπικού.
-Η ολοκλήρωση του δρόμου Λάρισας – Αγιάς που προχώρησε σημαντικά η σημερινή νομαρχιακή Λάρισας με το νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό.
-Η βελτίωση του δρόμου Λάρισας-Αγιοκάμπου και αναβάθμιση του οδικού δικτύου στα παράλια, μετά μάλιστα από τις καταστροφές που υπέστη λόγω της επιβάρυνσής του από τα οχήματα που παρέκαμπταν τα Τέμπη όσο ήταν κλειστά.
-Η προώθηση των παρακάμψεων Βελίκας, Σωτηρίτσας, Αγιοκάμπου
-Η προώθηση των πολεοδομικών μελετών και Δημοτικό σχολείο για τα παράλια
-Η χωροθέτηση μικρών φραγμάτων στον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι».

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

«Πύλη… μεγάλη νίκης από την α’ Κυριακή»

-Ανέλαβε «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και τα μεγάλα έργα του νομού Τρικάλων – Υπενθύμισε ότι «ο απερχόμενος νομάρχης Μαγνησίας ήταν κάθετα αντίθετος στο να γίνουν αθλήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις των Μεσογειακών Αγώνων στη Δυτική Θεσσαλία»


«Μήνυμα μεγάλης, καθαρής νίκης από τον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών», χαρακτήρισε τη συγκέντρωση στην Πύλη το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Μιλώντας στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου «Πύλη» παρουσία του βουλευτή κ. Νίκου Λέγκα, του νομάρχη κ. Ηλία Βλαχογιάννη, του πρώην βουλευτή κ. Θόδωρου Σκρέκα και υποψηφίων δημάρχων, ο κ. Κώστας Αγοραστός παρουσίασε τις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητές του για το νομό Τρικάλων δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων υποδομής με βάση το «σημαντικό έργο που παρήγαγε η νομαρχία Τρικάλων», όπως σημείωσε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
«Σε μια κρίσιμη περίοδο όπως η σημερινή, που η ελληνική περιφέρεια χρειάζεται ανάσες ανάπτυξης είναι ολέθριο λάθος και οικονομικά αναποτελεσματικό που η κυβέρνηση περικόπτει δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο, είναι αναγκαίο οι Θεσσαλοί να ψηφίσουν περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να διεκδικεί πρόσθετους πόρους από την κεντρική εξουσία αλλά και να αξιοποιεί κάθε πρόσφορο εθνικό και ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η Θεσσαλία χρειάζεται πρόσθετους πόρους, όχι φόρους», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικότερα στα αναγκαία οδικά και αρδευτικά έργα του νομού Τρικάλων επικρίνοντας την κυβέρνηση που πάγωσε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στην Ε-65 «καταδικάζοντας στην ανεργία πάνω από 400 εργαζόμενους και στερώντας πολύτιμους πόρους από την οικονομία του νομού Τρικάλων Θεωρούμε τραγικό λάθος που για να πληρώσει τα τοκογλυφικά επιτόκια στο ΔΝΤ η κυβέρνηση αποφάσισε να εκμηδενίσει τη χρηματοδότηση στο σημαντικό αυτό έργο», σημείωσε και έθεσε στις κεντρικές προτεραιότητές του συνδυασμού του εκτός από την Ε-65:
-«Τη βελτίωση, κατασκευή και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής Πύλης. -Την ολοκλήρωση οδικού άξονα Τρίκαλα – Λάρισα.
-Την κατασκευή της Ε.Ο Τρικάλων Άρτας (Γέφυρα Καραβόπορου – Λυγαριά, παράκαμψη Παλαιομανάστηρου – Πύλης , γέφυρα Αλεξίου – Αρματωλικό).
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα του Αχελώου επισημαίνοντας ότι «η συνέχιση και ολοκλήρωσή τους είναι κόκκινη γραμμή για την Θεσσαλία».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στο φράγμα της Πύλης στο περιβάλλον και τη χωροταξία επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να προωθηθούν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πύλης και τα ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Γόμφων και του Δήμου Πινδέων, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην κατασκευή εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού που προωθούν οι δήμοι Πύλης και Μουζακίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδειξε στην ανάδειξη και δικτύωση των αρχαιοτήτων και των μνημείων του νομού Τρικάλων με συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές, όπως: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΠΥΛΗ - ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ - ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΑΡΤΑ και ανέφερε ενδεικτικά τις εξής παρεμβάσεις: Ανάδειξη - Διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου ΓΟΜΦΩΝ, Αρχαίο ΠΟΤΝΕΟΝ ή ΠΟΤΝΑΙΟΝ, Περιβάλλων χώρος ΠΟΡΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου, Αποκατάσταση Νερόμυλου ΝΙΖΕΡΟΥ Ιεράς Μονής Δουσίκου.
Τα έργα δικτύωσης των διαδρομών ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση και προβολή της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού, και αναπτύσσοντας τις δεξιότητες εκείνες που θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών μπορούν να δώσουν στην περιοχή διακριτή ταυτότητα και να συνδράμουν τα μέγιστα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», τόνισε με έμφαση.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατέστησε σαφές ότι δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού όπως: περιηγητικός, οικοτουρισμός ορεινός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός.

«Η περιφέρειά μας – επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός - έχει τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα:

-Σε αντίθεση με την Κρήτη, το Ιόνιο κι άλλες περιοχές η Θεσσαλία δεν είναι επιχειρηματικά δέσμια μεγάλων τουριστικών γραφείων κι επιχειρήσεων.
- Η Θεσσαλία έχει ανεκμετάλλευτο «δυναμικό», τόσο σε φυσικούς όσο και σε ανθρώπινους πόρους.
-Η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 είναι ένας τεράστιος μοχλός ανάπτυξης και προβολής».

Αναφερόμενος ειδικότερα στους Μεσογειακούς Αγώνες, ο κ. Κώστας Αγοραστός υπενθύμισε ότι «έχουμε από την αρχή πάρει καθαρή θέση υπέρ του να γίνουν αθλήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις και στους 4 νομούς της Θεσσαλίας.
Αντίθετα, ο απερχόμενος νομάρχης Μαγνησίας και κυβερνητικός υποψήφιος περιφερειάρχης μέχρι πέρυσι ήταν κάθετα αρνητικός στο να γίνουν αγώνες ή εκδηλώσεις στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και άλλαξε την θέση του μόλις φέτος, όταν δηλαδή εκδήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης.
Νομίζω ότι το γεγονός αυτό μαζί βεβαίως με άλλα πολλά, αποκαλύπτει το μέγεθος της αναξιοπιστίας του αλλά και το πόσο απόμακρος είναι από τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλίας».
Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ λέγοντας: «πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πλέον πετυχημένα προγράμματα, ένα πρόγραμμα που μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας.
Θεωρώ, ειλικρινά, τεράστιο λάθος της κυβέρνησης που πάγωσε τη χρηματοδότηση. Δεν το λέω από αντιπολιτευτική διάθεση. Το πρόγραμμα αυτό ήταν κοινής αποδοχής. Ξεκάθαρη, διαυγής δέσμευσή μας είναι η διεκδίκηση πόρων για τη συνέχιση και ενίσχυση του ολοκληρωμένου προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΠΙΝΔΟΥ .
Είναι απαραίτητο να προχωρήσει μέσα από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ η ολοκλήρωση σημαντικών έργων στην περιοχή εφαρμογής του όπως ενδεικτικά τα παρακάτω:
  • Ολοκλήρωση οδού Βαλκάνο – Παναγιά – Πολυνερίου – Μυρόφυλλο
  • Ολοκλήρωση οδού Στουρναρέικα - Νεραίδοχώρι,
  • Ολοκλήρωση οδού προς Ελληνικά
  • Ανάδειξη παλαιών πέτρινων σχολείων σε Λαογραφικά Μουσεία,
  • Βελτίωση οδού Βροντερού - Ροπωτό – Βατσουνιά
  • Έργα Αποκατάστασης Ι.Μ μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Έργα στήριξης της επιχειρηματικότητας και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού».










Σχόλια