Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άννα Μόι
Το Μαύρο Ρύζι
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Σελίδες: 239, Τιμή: €12,00
ISBN: 978-960-6893-06-3
Εκδόσεις GEMA


Βιετνάμ 1968: η βία κορυφώνεται με την επίθεση του Τετ και η Σαϊγκόν παραδίδεται στη φωτιά και στον όλεθρο.
Πέρα απ’ αυτά τα πραγματικά γεγονότα, η Άννα Μόι βλέπει και αισθάνεται το Βιετνάμ της παιδικής της ηλικίας. Μέσα από τις μνήμες των ηρώων της, ζωντανεύουν εικόνες νοσταλγικές, μυρωδιές, τελετές και μυσταγωγίες, χρώματα: το μαύρο του λακαριστού μεταξιού και των τοίχων της φυλακής, το λευκό του ρυζιού και του ασβέστη, το κίτρινο της καράμβολας και των ράσων των βουδιστών, το κόκκινο του χαρτιού που διώχνει τα κακά πνεύματα ή του αίματος…
Το μαύρο ρύζι είναι επίσης ένα βιβλίο για τη χαμένη αθωότητα και ένας ύμνος για τις γυναίκες του Βιετνάμ, τις κόρες του δράκου σύμφωνα με την παράδοση, κόρες του νερού και της φωτιάς, εύθραυστες και ακατανίκητες.

Με μια γλώσσα ποιητική, διαποτισμένη από μνήμες αθωότητας και λατρεμένων προσώπων, μας μεταφέρει στις όχθες του Μεκόνγκ, στις αριστοκρατικές συνοικίες της Σαϊγκόν αλλά και στα σκοτεινά κάτεργα και στις αίθουσες βασανιστηρίων. Σελίδες επώδυνης ομορφιάς, μια ωδή στο Βιετνάμ, στις τελετές του, στον απόκρυφο αισθησιασμό του, στα μοναδικά τοπία του. Μια γραφή εκθαμβωτική.

Βιογραφικό

Η Άννα Μόι γεννήθηκε στο Βιετνάμ και μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο Παρίσι και στη Σαϊγκόν, τη γενέθλια πόλη της. Συγγραφέας, δημοσιογράφος αλλά και στιλίστρια μόδας, γράφει αποκλειστικά στα γαλλικά ιστορίες εμπνευσμένες από την πατρίδα της. Το Μαύρο ρύζι είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Αποσπάσματα κριτικών

«Μια έξοχη αφήγηση, μια γραφή γυναικεία, ποιητική, μ’ ένα ίχνος αθωότητας. Ένα βιβλίο γραμμένο στα γαλλικά αλλά με φωνή και μουσικότητα φερμένες από το Βιετνάμ».
Περιοδικό Elle.

«Ένα υπέροχο μυθιστόρημα όπου οι μνήμες μιας αθώας παιδικής ηλικίας εναλλάσσονται με τις μνήμες του εγκλεισμού και των βασανιστηρίων. Λέξεις γλυκόπικρες, ανάμικτες με ήχους ζωής και θανάτου».
Le Figaro

«Η συγκλονιστική αφήγηση μιας μαρτυρικής μνήμης, ένας ύμνος αγάπης για τις όχθες του Μεκόνγκ και το Βιετνάμ. Λέξεις ατελείωτης τρυφερότητας χρησιμεύουν για να εκφράσουν την απόλυτη φρίκη. Το μαύρο ρύζι είναι αποκαλυπτικό: ακόμα και το χειρότερο μπορεί να ζωντανέψει τη νοσταλγία».
L’ Εxpress

«Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας όπου παραδοσιακές τελετές, χρώματα, εικόνες κόλασης σμίγουν με σιωπές τρόμου και μνήμες. Ένα αξιοπρόσεκτο μυθιστόρημα γραμμένο με κομψότητα».
Lepetitjournal.com

«Με μια γραφή χωρίς βία, έντονα ποιητική, που συχνά μας φέρνει στο νου την Ντυράς, Το μαύρο ρύζι κουβαλάει το πένθος της αθωότητας και, συνάμα, το πένθος της ντροπής».
Περιοδικό Études


Εκδόσεις GEMA
Σπευσίππου 1, Αθήνα 10675, τ: +30 210 7258350, φ: +30 2107222072
E mail: info@gemapublications.gr, www.gemapublications.gr

Σχόλια