Αστακός: Η κυβερνητική Βαβέλ

Διαβάστε το άρθρο του Τομεάρχη Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Βοιωτίας, κ. Μιχάλη Γιαννάκη σχετικά με την ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, που φιλοξένησε στο φύλλο της 21ης Οκτωβρίου 2010 η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


Αστακός: Η κυβερνητική Βαβέλ

Η ακύρωση της επένδυσης στον Αστακό, δυστυχώς, αποτελεί ένα ακόμα φιάσκο για τον κύριο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, που αποδεικνύει την προχειρότητα και την αδυναμία τους να διαχειριστούν μεγάλες ξένες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης και οι νυχτερινές ανακοινώσεις, που προορίζονταν για εσωτερική κατανάλωση, δεν απέτρεψαν την μοιραία κατάληξη που έχουν όσες πρωτοβουλίες δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις της διαφάνειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την ώρα που όφειλε να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών για διαφάνεια και σοβαρότητα στην διαχείριση των ξένων επενδύσεων, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα μπροστά στις επισημάνσεις μας για τα γκρίζα σημεία, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την ανατροπή του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, τα άμεσα και έμμεσα οφέλη σε θέσεις εργασίας και τον ρόλο εξωθεσμικών παραγόντων.

Το χθεσινό ναυάγιο όμως δεν είναι μονοσήμαντο για την παρούσα οικονομική συγκυρία και τις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από την κρίση. Ούτε είναι στατική στον χρόνο η δισυπόστατη κυβερνητική πολιτική, με άλλους Υπουργούς να συμφωνούν και άλλους να διαφωνούν δημόσια με την επένδυση στον Αστακό. Πολύ περισσότερο σηματοδοτεί την άναρχη και διαιρεμένη φωνή της κυβέρνησης στο εσωτερικό που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας μας και οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία στο μέλλον.


Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη όχι μόνο γιατί απέτυχε να συγκρατήσει το ενδιαφέρον στον Αστακό. Είναι υπόλογη για την αμφιβολία που διέσπειρε στην τοπική κοινωνία. Είναι υπόλογη γιατί διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών και γιατί σπέρνει την καχυποψία σε όσους πιθανώς ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα στο μέλλον.

Ακόμα και στους πλέον καλόπιστους είναι πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «στο πόδι» το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Και σήμερα είναι ακόμα πιο εμφανές ότι η προχειρότητα της δεν υποβαθμίζει μόνο το δικό της κύρος αλλά και την επενδυτική αξιοπιστία της Ελλάδας.

Σχόλια